Bora Todorović majstor glume bez glume

Izvor: Beta, 10.Jul.2014, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bora Todorović majstor glume bez glume

BEOGRAD, 10. jula 2014. (Beta) - U beogradskom Ateljeu 212 u četvrtak je održana komemoracija povodom smrti glumca Bore Todorovića, kojoj su prisustvovale njegove mnoge kolege i rodjaci.

Todorović, čije su replike u filmovima "Maratonci trče počasni krug", "Balkan ekspres" i "Balkanski špijun" ušle u svakodnevni govor žitelja Jugoslavije, umro je 7. jula, a sahrana je u četvrtak u 16 sati na Novom groblju, u Beogradu.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Voja Brajović >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ispričao je s bine Ateljea 212 da je njegova generacija, "dok su bili klinci", učila od Todorovića "kako se živi, kako se nose naočari, kako se udvara, kako se glumi, kako se izvodi ta 'neglumljena gluma' ".

"Pokupili smo sve, ali to s glumom nikada nismo dosegli", dodao je Brajović.

Teatrolog Dragana Bošković, autorka monografije o Todoroviću, opisala ga je kao krajnje nekonvencionalnog čoveka koji se nije razmetao velikim gestovima i velikim rečima i koji je umanjivao svoju genijalnost kao nešto što nije baš tako bitno.

Todorović je, ispričala je Boškovićeva, privukao njenu pažnju igrajući Maksa u komadu Harolda Pintera "Povratak" i ukazala da je samo on umeo da iz Pinterovih likova "izvadi mrak koji je bio drugi deo (Todorovićeve) ličnosti".

"Žao mi je što Radio-televizije Srbije nije više snimala njegove pozorišne uloge", rekla je Boškovićeva, koja je Todorovićevu glumu opisala kao "glumu koja se ne vidi, a ima odloženo dejstvo".

Glumica Branka Petrić je spomenula Todorovićev "čemerni osmeh" i ukazala da je on sebe smatrao nihilistom, da je govorio kako je sve prolazno i "traje tren oka".

Glumac Branislav Lečić je Todorovićev glumački izraz opisao kao "antiglumu", ali je dodao da on "nije dozvoljavao sebi improvizaciju" što važi i za njegovog sina Srdjana Todorovića.

Po Lečićevim rečima, ono što je Todorović radio "nije izlazilo iz glume već duboko iz njega", a bio je u stanju da prevari i kolegu glumca: "Gledaš ga u oči i ne znaš dal' je ozbiljan, il' te vara".

Dramaturg Dušan Kovačević, najbliži saradnik Todorovića, ispričao je da je glumac pred smrt izjavio da "nije znao da ima slepo crevo dok ga nisu operisali" i zaključio da je slavni glumac "preživeo Nemce, ali boravak u bolnici - nije".

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.