Bogat prateći program međunarodnog festivala saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2021, 13:21

Bogat prateći program međunarodnog festivala saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience

Osmi međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan u Beogradu od 28. septembra do 01. oktobra. Osim vrhunskih koncerata i premijera kompozicija za saksofon domaćih autora, program upotpunjuje bogat prateći program, koncerti za decu, džem sešni kao prilika za neformalno druženje učesnika festivala i publike. Sastavni deo Festivala čini i edukativni program za mlade, koji svoje veštine sviranja usavršavaju na majstorskim kursevima.

Kao uvertira >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za koncerte u Beogradu najmlađa publika imaće priliku da u subotu, 25. septembra prisustvuje koncertu MINISAXPERIENCE koji će biti održan u 11 časova u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Koncerti Mini SAXperience posvećeni su deci i budućim profesionalnim saksofonistima. Najmlađa publika ima priliku da sazna sve što je zanima o ovom instrument od najperspektivnijih mladih saksofonista i ansambala iz regiona.

U toku festivala biće održan i majstorski kurs koji je otvoren za učenike osnovne i srednje muzičke škole, studente osnovnih, master studija, kao i diplomirane saksofoniste. Predavači na kursu, koji će se svakog dana održavati od 10 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, biće vrsni saksofonisti Alvaro Kolao Leon, članovi Morfing Kvarteta, Milan Savić i Damjano Grandeso.

U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo festivala Belgrade SAXperience je koncertna turneja Saxperience on Tour. Cilj turneje je da publici širom Srbije nizom koncerata predstavi najeminentnije svetske saksofoniste. Takođe, značajan segment turneje je i edukacija mladih saksofonista izvan Beograda. Partneri festivala, kulturni centri i muzičke škole širom Srbije, daju doprinos razvoju ovog projekta kroz organizovanje susreta učenika sa umetnicima. Neki od gradova koji su se proteklih godina našli na mapi turneje su: Smederevo, Kraljevo, Gornji Milanovac, Novi Pazar, Pirot, Leskovac, Subotica, Sombor, Novi Sad, Vršac i Niš, a želja organizatora je da se turneja proširi i na druge gradove Srbije.

Saxperience on Tour će se održati od 2. do 6. oktobra u Leskovcu, Pirotu, Smederevu, Somboru i Vršcu. Na turneji će nastupiti italijanski saksofonista Damjano Grandeso koji će izvesti program pod nazivom Electic Propaganda, kreiran u saradnji sa kompozitorom Andreom Čerom.

Značajno je istaći da tokom godine Belgrade SAXperience organizuje i Međunarodnu letnju školu i festival saksofona Summer SAXperience i Zimsku školu Ski SAXperience na Zlatiboru. Cilj ovih škola je da se polaznicima pruži prilika da u letnjoj i zimskoj atmosferi uče od istaknutih svetskih saksofonista, kao i da se među okupljenim učenicima saksofona stvore prijateljstva iz kojih će u budućnosti proizaći i profesionalna saradnja.

Koncerti u okviru programa Belgrade SAXperience se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije, Italijanski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum.

Više na: http://belgradesaxperience.com/

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.