Izvor: N1 televizija, 12.Avg.2017, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pomoći džrave teško do snimanja filma

Interesovanje stranih producenata za snimanje filmova u Srbiji sve je veće, naročito od stupanja na snagu Uredbe o podsticajima za audiovizuelna dela, ali kakva je situacija sa domaćim producentima? Da li je domaći film moguće snimiti bez pomoći države, a da pritom bude bioskopski isplativ?

Izvor: N1

Tri najgledanija domaća filma iz prošle godine su Stado, Jesen samuraja i Vojna akademija 3: Novi početak. Čak dva su snimljena uz pomoć Filmskog centra Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kako kaže direktor te institucije, gotovo je nemoguće da se snimi film bez podrške države. Dodaje da je uredba o povraćaju sredstava prevashodno namenjena stranim producentima, te domaći jednostavno nemaju pravo na nju.

"Uloga države u produkciji domaćih filmova je veoma velika, dakle taj komercijalni deo je dosta mali. I ono sto radi FCS u ime Ministarstva kulture i u ime države je da finansira filmove u nekom velikom procentu, koji se kreće od 30-50 odsto, dakle mi finansiramo filmove. A da bi se uopste uzeli u obzir za ovaj povraćaj sredstava, vama ukupna državna pomoć ne sme da pređe pedeset odsto", kaže direktor Filmskog centra Srbije Boban Jeftić.

A šta su glavni uslovi?

Osnovni uslov je da investitor nameni budžet za realizaciju projekta na teritoriji Republike Srbije u iznosu većem od minimalnih sredstava za konkretan format:

- za igrani film, TV film i TV seriju - 300.000 evra

- za animirani film, audio i/ili vizuelnu postprodukciju - 150.000 evra

- za namenski film - 100.000 evra

- za dokumentarni film - 50.000 evra

Ono što se često navodi kao kritika domaćeg filma je da nije komercijalan. S jedne strane, zbog toga što bioskopa nema, a s druge zbog toga što jednostavno nisu zabavni i toj, malobrojnoj bioskopskoj publici. Kako kaze Milan Todorović, reditelj i scenarista filmova Zona mrtvih i Mamula, ponekad se zaboravlja da film treba i da zabavi.

"Nekako se više forsiraju umetnički filmovi, neke autorske drame, filmovi sa nekom malo dubljom socijalnom porukom, političkom porukom. Filmovi se prave za publiku, ne za kritičare ili za selektore na festivalima. Ali, opet, bez novca koji dodeljuje država, ne možete baš tako lako snimiti film, a s druge stane, ne možete računati na to da će se film gledati u bioskopima s obzirom na broj gledalaca koji ide u bioskope", kaže Milan Todorović.

Kako kaže statistika, na jedan uložen podsticajni evro, kada dođu produkcije iz inostranstva, vraća se pet do šest evra. Domaća produkcija, nažalost, još dugo neće biti u prilici da se pohvali takvim rezultatima.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.