Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Izvor: Studio B, 06.Maj.2015, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) održaće se od 7. do 30. maja.

Programi će se odvijati u Kulturnom centru Beograda, Muzeju istorije Jugoslavije, Galeriji FLU, Francuskom institutu za kulturu, Kuli Nebojša, Urbanističkom zavodu grada Beograda i na drugim mestima. Organizatori su Kulturni centar Beograda i Društvo arhitekata Beograda. Ove godine BINA obeležava desetogodišnjicu svog postojanja.

Tokom festivala, kao jedna od najznačajnijih programskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << celina ovogodišnje BINE, 22. i 23. maja, u Dvorani KCB-a biće organizovana međunarodna konferencija „Građani i građenje grada". Konferencija predstavlja rezime desetogodišnjih nastojanja BINE da podstakne saradnju urbanih planera, arhitekta, građana i gradske uprave u projektima koji su posvećeni poboljšanju zajedničkog urbanog okruženja.

Svake godine u okviru BINA festivala organizuju se tradiocionalne tematske šetnje, koje vode arhitekte i istoričari umetnosti. Namera ovih šetnji je da se građanima predstave neki manje dostupni ili skroviti, a po mišljenju stručnjaka, vredni delovi grada ili pojedini objekti. Ove godine na programu su: Ulica kralja Petra, Ženski rukopis u arhitekturi Beograda, Savske obale, Kosančićev venac, Palata SIV, Park prijateljstva, Aleje Novog groblja.

BINA se od samog početka posvećeno bavi mladom generacijom, tako da i ove godine značajan deo programa predstavljaju radionice namenjene deci i omladini. Radionice će se održavati u Kulturnom centru Beograda, Dečjem kulturnom centru, FLU, na Trgu republike, u Kolarčevoj zadužbini i na FUD Megatrend.

Tokom tri nedelje BINA festivala biće organizovano 10 izložbi, 9 predavanja, 14 tematskih šetnji, 17 radionica za decu i mlade, 4 prezentacije za stručnjake i izvođače, međunarodna konferencija u trajanju od dva dana (četiri poludnevne sesije i dve panel diskusije), filmska projekcija i tri posebna programa u okviru manifestacije „Noć muzeja". Svi programi BINA festivala su besplatni. Više informacija o programima može se pronaći na www.bina.rs i www.kcb.org.rs

Pokrovitelji Beogradske internacionalne nedelje arhitekture su Ministarstvo kulture i informisanja, Inženjerska komora Srbije, Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu i Sekretarijat za sport i omladinu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.