Belmondu počasna Zlatna palma

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belmondu počasna Zlatna palma

Francuski glumac Žan-Pol Belmondo primio je počasnu Zlatnu palmu na svečanoj ceremoniji održanoj 17. maja u okviru filmskog festivala u Kanu.

Hiljade Belmondovih obožavalaca dočekalo je glumca aplauzom ispred Palate festivala u kojoj je dobio nagradu za karijeru.

„Veoma sam ganut ovom palmom. Želim da zahvalim svima koji su ovde, onima koje poznajem i onima koje ne poznajem. Hvala vam od sveg srca", rekao je Belmondo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prisutnima, među kojima su bili njegovi prijatelji i kolege Žan Rošfor, Žan-Pjer Marijel, Klaudija Kardinale, Klod Leluš, Gzavije Bovoa i Fej Danavej.

Publika mu je uzvratila ovacijama a potom je prikazan dokumentarni film posvećen legendarnom glumcu poznatom i pod nadimkom Bebel.

Direktor festivala Žil Žakob i selektor manifestacije Tjeri Fremo ocenili su da je Belmondo, uz Žana Gabena i Mišela Simona, jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.

Belmondo je imao više od osamdeset uloga, između ostalog u filmovima „Do poslednjeg daha", „Čočara", „Čovek iz Rija", „Afera Staviski", „As asova", „Moderato kantabile", „Lopov", „Borsalino", „Jadnici", „Gori li Pariz?", „Pare na sunce", „Ludi Pjero" i „Leon Moren, sveštenik".

Filmski festival u Kanu otvorio je 11. maja film „Ponoć u Parizu" Vudija Alena. Ova prestižna festivalska smotra trajaće do 22. maja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.