Izvor: Politika, 25.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belef izlazi među Beograđane

Beogradski letnji festival, koji po se po 17. put održava u prestonici, biće održan od 14. jula do 3. avgusta, najavljeno je juče u Skupštini Beograda. Ove godine, prema rečima organizatora, Belef će centar pretvoriti u veliku pozornicu, a mnogi umetnički radovi ostaće u trajnom vlasništvu našeg glavnog grada.

Na programu će, po najavi Milene Stojićević, direktorke Belefa, biti 26 predstava, i to 14 vizuelnih umetničkih dela, osam pozorišnih predstava i šest muzičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << događaja. Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika Beograda, kazala je da će ovogodišnji Belef biti sasvim nov po formi, jer se, kao i do sada, prilagođavao trenutku i vremenu u kojem se odigrava.

Javnosti se povodom Belefa obratila i Korina Koman, ispred Francuskog kulturnog centra i zahvalila na kvalitetnoj saradnji sa Beogradom. Ona je najavila predstavu koja će biti odigrana na kalemegdanskoj tvrđavi, u kojoj će učestvovati oko 100 Beograđana, autorke Odij Dibok, koja je urađena u srpsko-francuskoj koprodukciji.

Dorijan Kolundžija, selektor vizuelnog programa Belefa, naglasio je da je cilj ovogodišnjeg Festivala izlazak iz poznatih javnih institucija kulture, sa namerom da se Beograđani „presretnu” i ostvare neposredan kontakt sa umetnicima. On je, između ostalog, najavio izložbu na otvorenom, pod nazivom „Teratorija”, u okviru kojeg će Trg Republike i Knez-Mihailova ulica postati izložbeni prostor za radove od terakote, koje je stvaralo 125 studenata Fakulteta umetnosti. Kustosi Adrijana Rispoli i Eugenio Viola iz Italije i Saša Janjić iz Srbije postaviće instalaciju na beogradskoj Železničkoj stanici, čime će prvi put taj, rekao je Kolundžija, neumetnički prostor postati izložbeni. Beograđani će imati prilike da vide umetnike koji crtaju grafite, sprejovima i laserima, a jedan od stvaralaca, Remed, ostaviće Beogradu monumentalan mural u Karađorđevoj ulici. Šetališta duž obale Save dobiće nove, betonske klupe, koji pored umetničke imaju i utilitarnu vrednost.

Žanko Tomić, selektor pozorišnog programa, najavio je predstavu po tekstu Igora Marojevića, zatim modernu dramatizovanu verziju „Majstora i Margarite”, dramatizaciju „Leksikona ju mitologije”, kao i predstavu Bertolta Brehta sa autorima iz Makedonije.

Muzički segment ovogodišnjeg Belefa, u selekciji Željka Kerlete, donosi, prema njegovim rečima, veoma poznate stvaraoce, koji su u Srbiji malo poznati. Gosti su „JazzCotech Dancers” i „Arkestra One” i Kezaja Džons iz Velike Britanije i Osaka Monaurail iz Japana.

Belef će 14. jula u 21 čas otvoriti koncert trija Janka Nilovića iz Francuske, sa učešćem Big benda RTS-a. Darijan Mihajlović, sekretar za kulturu Beograda, rekao je da je za Belef iz budžeta Beograda izdvojeno 28 miliona dinara.

S. B. S.

[objavljeno: 26/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.