Atomski zdesna premijerno u Beogradu

Izvor: Beta, 08.Apr.2014, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atomski zdesna premijerno u Beogradu

BEOGRAD, 8. aprila 2014. (Beta) - Film Srdjana Dragojevića "Atomski zdesna", gorka satira o ljudskoj prirodi i posledicama tranzicije u regionu, biće premijerno prikazan u sredu u Sava centru u Beogradu.

Reditelj Srdjan Dragojević rekao je na konferenciji za novinare da je film "Atomski zdesna" krik generacije protiv neljudskog stanja i tranzicije u kojoj se gube sve ljudske osobine.

"Rat je bio bolji od tranzicije, jer izaziva ono najgore, ali i najbolje u čoveku: patriotizam, >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ljubav prema svojoj zajednici, solidarnost, hrabrost, poštenje. Tranzicija poništava sve najbolje osobine, a sistem vrednosti baca u blato", rekao je Dragojević.

On je dodao da je novi film nastavak njegovog "regionalnog" opusa koji je otvoren filmom "Parada", ali da je zapravo "epopeja" u zemljama bivše Jugoslavije započeta antiratnim filmovima "Lepa sela lepo gore" i "Rane".

"Ovo je film iz svih krajeva Jugoslavije i to treba da uvaži svako. Nacije nisu u prvom planu", rekao je Dragojević i dodao da se kao Balkanac i realista u filmu "Atomski zdesna" bavi problemima koji su zajednički za ceo prostor Balkana.

Dragojević je rekao da su u filmu smeh i humor korišćeni kako bi se napravio kontrapunkt izmedju smešnog i tužnog, a da ga po "duhu" najnovije ostvarenje podseća na film "Lepa sela lepo gore".

Kako je najavljeno, film će biti prikazan u četvrtak, 10. aprila u Novom Sadu, dok će hrvatska turneja početi premijerom u Zagrebu 14. aprila, a zatim i u Rijeci, Splitu, Dubrovniku. U Sarajevu će biti prikazan 24. aprila, a krajem meseca i u Ljubljani i Skoplju.

Film radjen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji, snimljen je za manje od mesec dana u hotelskom kompleksu u Ulcinju i u bolnici u Baru, a u tom otvarenju glume Srdjan Todorović, Goran Navojec, Nataša Janjić, Miloš Samolov, Isidora Simijonović i drugi.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Dobre ocene za Dragojevićev film „Atomski zdesna"

Izvor: Politika, 08.Apr.2014

BEOGRAD – Novi film reditelja i scenariste Srđana Dragojevića „Atomski zdesna”, koji će svečanu premijeru u Beogradu imati sutra uveče u Sava centru, dobio je danas dobre ocene na novinarskoj projekciji u bioskopu „Sinepleks” u tržnom centru Ušće...Gorka balkanska komedija o posledicama...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.