ArtSample razgovor s finalistima Mangelosa

Izvor: SEEcult.org, 04.Jul.2015, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ArtSample razgovor s finalistima Mangelosa

Finalisti nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” Ivan Šuletić i Mia Ćuk učestvovaće 6. jula u galeriji Remont u nastavku serijala razgovora ArtSample, koji će im pružiti priliku da svoj rad predstave kroz druge umetnike, radove i fenomene koji su na njih uticali.

Serijal ArtSample razgovora posvećen je ove godine mladim umetnicima koji su aplicirali za nagradu “Mangelos”, koju je za 2015. godinu dobio Marko Marković, jedan od petoro finalista koji su se predstavili >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << zajedničkom izložbom u Remontu.

Beogradski umetnik Ivan Šuletić (1982), bio je finalista “Mangelosa” i 2014. godine, a završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 2007. godine, na kojem pohađa doktorske studije na odseku za slikarstvo i radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu.

Povodom razgovora ArtSample, Šuletić je izjavio da se trudi da kroz svoje slike misli o slikarstvu u današnjem vremenu, a bavi se i temama koje proističu iz lokalnog političkog konteksta, kao i onima koje se tiču domena umetnosti uopšte i njegovog univerzalizma.

Mia Ćuk (1988) je završila 2011. godine osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i master studije fotografije na Univerzitetu Vestminster u Londonu 2013. Dobitnica je stipendije “Dositeja” Fondacije Đinđić za master studije 2012. i prve nagrade za fotografiju na Novoj akademiji umetnosti (Nuova Ačademia di Belle Arti Milano - NABA) u Milanu 2011. godine. Jedan je od osnivača platforme Dust Studies, gde sa grupom umetnika sarađuje na istraživanju prostora grada, njegovih nepredviđenih površina i zaboravljenih detalja.

Za “Mangelos” se prijavila, kako je navela, iz želje za pripadanjem socijalnom ambijentu koji se stvara oko te nagrade, jer je to “najjednostavniji način da se upoznaju kvalitetni ljudi”.

Razgovor sa Šuletićem i Miom Ćuk biće održan 6. jula u 18 sati u Remontu, u okviru izložbe finalista nagrade “Mangelos” za 2015. godinu.

Među finalistima su, osim Markovića, Šuletića i Mie Ćuk, i Tadija Janičić i Mihailo Vasiljević, a odabrani su među više od 30 prijavljenih umetnika.

Među prijavljenima su bili i Aleksandar Kovačević i Sonja Radaković, sa kojima je nedavno započet novi serijal razgovora ArtSample.

Nagrada “Mangelos” podrazumeva od ove godine dvomesečni rezidencijalni boravak u novoj partnerskoj organizaciji u Njujorku – Residency Unlimited, kao i samostalnu izložbu po povratku u Beograd.

Finaliste i dobitnika nagrade "Mangelos" za 2015. odabrao je žiri koji su činili: Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Nataša Kokić (umetnica, dobitnica nagrade "Mangelos" za 2014. godinu), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad).

Nagrada "Mangelos" deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Awards) koja postoji u desetak zemalja u Evropi, odnosno u većini zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Albaniji.

Izložba finalista "Mangelosa" za 2015. otvorena je u Remontu do kraja jula.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.