Arktičko rukovanje filmskih radnika

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2011, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arktičko rukovanje filmskih radnika

25.05.2011. -

Stanovnici prestonice ruskog Zapolarja, grada Murmanska, drugu godinu za redom imaju mogućnost da prate severni sjaj ne samo na nebeskom horizontu duge polarne noći, već i polarnog dana – na filmskom ekranu. Po nazivom „Severni sjaj" ovde se održava filmski festival zemalja Arktika (24-28. maja).

Najviše očekivani gost festivala je poznati francuski komik, glumac i režiser Pjer Rišar. On će doputovati u Murmansk specijalno da bi primio počasnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nagradu „Klasik svetskog filma". Specijalno za rusku publiku on je režirao predstavu „Strasti po Rišaru" i jednom je čak glumio u ruskoj televizijskoj seriji pod nazivom „Parižani". Razmišljajući o svojoj popularnosti u Rusiji Pjer Rišar se priseća zanimljivih događaja.

Dobijam pisma iz celog sveta, i iz Rusije. Jednog pisma, koje sam primio pre 25 godina sećam se i danas. Ono je stiglo od malog dečaka iz Vladivostoka. Napisao je: „Imam 8 godina, volim Vas." Ovo priznanje čuvam sve ove godine. A jednom sam doputovao na stanicu u neki gradić, a na peronu su se okupili svi njegovi žitelji. Onda su me povezli na mesto snimanja – i tamo se okupilo celo selo. Bilo je vrlo teško snimati, zato što je svaki stanovnik prilazio i hteo da se rukuje sa mnom.

Arktičkim rukovanjem može se nazvati i sam filmski festival „Severni sjaj", koji ujedinjuje filmove Danske, Kanade, Islanda, Finske, Norveške, Švedske, SAD i naravno, Rusije. Simbolično je to što se ovo rukovanje odigrava u Murmansku, koji se u Rusiji naziva „kapijom Arktika", ističe gubernator Murmanske oblasti Dmitrij Dmitrijenko. Upravo je Dmitrij Dmitrijenko bio jedan od inicijatora organizovanja filmskog festivala u Zapolarju, čiji je zadatak da propagira i popularizuje imidž Arktika. Ruski Arktik je jedinstveni region od strateškog značaja, koji se naziva „ostava Severa". Ovde su koncentrisane ogromne rezerve ugljovodonika. Veći deo energetskih resursa se, uzgred budi rečeno, nalazi na kopnenom delu arktičkog mora. Rusija upravo pristupa eksploataciji ovih nalazišta. Dakle, uloga regiona u svetskoj ekonomiji će srazmerno s osvajanjem kopna samo rasti. Međutim, ništa manje nije vredno istorijsko nasleđe naroda priarktičkih regiona, zanimljiva je i njihov današnji kulturni život, smatra Dmitrij Dmitrijenko. Na primer, gubernator Murmansk naziva filmskim gradom.

Kod nas ovde je snimano mnoštvo filmova, - kaže Dmitrij Dmitrijenko. – Nadam se da će se ova kinematografska tradicija nastaviti. Sad su filmski radnici iz Kine izrazili želju da snimaju kod nas. A već danas u Zapolarju radi preko 200 ljudi iz indijskog Bolivuda, oni snimaju rusko-indijski film u kojem učestvuje filmska zvezda Ajšvarija Raj.

Međutim, filmski festival „Severni sjaj" je po rečima autora programa, poznavaoca filma Sergeja Šolohova, pre svega usmeren „na filmove koji na izvestan način dotiču probleme malobrojnih naroda Severa. Ipak, prilikom izbora filma je glavna izvesna univerzalna poruka, koja se u njemu sadrži." Takvih filmova u konkursnom programu za ovu godinu ima 14. Najbolji od njih odrediće žiri, u koji ulaze poznati ruski filmski radnici, recimo, dobitnik „Srebrnog medveda" na Berlinskom festivalu kinooperater Pavel Kostomarov. Predsednik žirija je režiser iz Čilija Sebastjan Alarkon, koji je obrazovanje stekao u ruskom Institutu za kinematografiju, dobitnik nagrade na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu.

Na festivalu će biti prikazano oko 70 filmova, uključujući i filmove-pobednike na najvećim svetskim smotrama. Na primer, danski film „Osveta" koji je dobio „Oskara", ruski film „Ovsjanki", koji nagrađen na Venecijanskom festivalu.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.