Apel, uz cepanje fotografija

Izvor: SEEcult.org, 26.Jan.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel, uz cepanje fotografija

Predstavnici udruženja fotografa, fotoreportera i novinara protestovali su 26. januara ispred Skupštine Srbije povodom predloga tumačenja Zakona o autorskim i srodnim pravima, koji u međuvremenu nije dobio podršku u parlamentu.

Predlog autentičnog tumačenja Zakona o autorskom i srodnim pravima inicirala je poslanica Srpske naperdne stranke Dušica Stojković, ali je taj predlog, prema kojem bi se fotografska profesija svela na rutinsku mehaničku radnju, ostao bez podrške >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << poslanika posle burnih reakcija u javnosti.

Stotinak fotoreportera i predstavnika novinarskih udruženja okupilo se prethodno na protestu na kojem su ponovili apel na poslanike da ne prihvate predlog tumačenja Zakona o autorskim i srodnim pravima prema kojem bi se fotografska profesija svela na rutinsku mehaničku radnju.

Mnogi su javno pocepali svoje fotografije. Fotograf Dragoljub Zamurović, dobitnik najprestižnijih svetskih nagrada za fotografije koje su objavljivali i “Njujork tajms” i “National Geographic”, pocepao je u znak protesta i svoju knjigu “Srbija”. U njoj su objavljene upravo one fotografije koje su privukle pažnju sveta na Srbiju.

Okupljeni su ponovili stav da je sporno tumačenje Zakona o autorskim i srodnim pravima direktno upereno protiv dostojanstva fotografske profesije i prava javnosti na profesionalno informisanje. Učesnici protesta ponovili su i  da predloženo tumačenje Zakona o autorskim i srodnim pravima ima za cilj diskreditaciju medijske fotografije i oduzimanje autorskog prava fotoreporterima.

Na skupu su govorili Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije, Srđan Ilić iz Udruženja fotoreportera Srbije i filmski režiser Srđan Dragojević, poslanik Socijalističke partije Srbije, koji je naveo da su svi na istom frontu u zajedničkoj borbi za autorska prava.

Podnesak zakonskog tumačenja uz apel, overen potpisima i pečatima svih fotografskih i novinarskih udruženja, poslat je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, predsednici Skupštine Maji Gojković i svim poslaničkim grupama.

*Foto: UFOS

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.