Andrićeva dela u digitalnom obliku

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrićeva dela u digitalnom obliku

Na Filološkom fakultetu u Beogradu danas je predstavljena prva faza projekta "Celokupna dela Ive Andrića: Digitalna arhiva rukopisne zaostavštine Ive Andrića".

Dekan Filološkog fakulteta prof. dr Aleksandra Vraneš istakla je da se projekat odvija pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, uz nadu da će biti i zajednički projekat Srbije i Republike Srpske.

U predstavljanju projekta učestvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tomislav Jovanović, pomoćnik ministra, Sektor za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvetnu i naučnu saradnju Vesna Fila, upravnik Zadužbine Ive Andrića Dragan Dragojlović, prof. dr Jovan Delić i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Dr Vraneš je podsetila da je Filološki fakultet inicirao ovaj zahtevan poduhvat kao "ozbiljan i odgovoran čin nacionalnog, naučnog i akademskog čuvanja naše baštine u svrhu razvoja naučnih istraživanja".

Ona je posebno zahvalila na podršci ministru prosvete, državnom sekretaru Dejanu Ristiću, upravniku Arhiva SANU, akademiku Vojislavu Krestiću i prorektoru Daliboru Soldatiću.

Filološki fakultet, u saradnji sa Zadužbinom "Ivo Andrić", Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Andrićevim institutom, Narodnom bibliotekom Srbije, Institutom za književnost i umetnost, Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Filozofskim fakultetom u Nišu i Filološko-umetničkim fakultetom u Kragujevcu, prvi put na ovaj način posvećuje pažnju celokupnim delima Ive Andrića.

Do sada su održana tri pripremna sastanka uređivačkog odbora. Odlučeno je da se osnuje Centar za tekstološka istraživanja, kao i da prva faza rada bude digitalizacija Andrićevog Ličnog fonda, što je već obavljeno.

U projekat se ove jeseni uključila Naftna industrija Srbije koja je, zahvaljujući društveno odgovornom angažmanu u razvijanju svog poduhvata "Energija znanja" opredelila značajna sredstva kao materijalnu bazu uzrastanju Andrićeve digitalne arhive, rekla je dr Vraneš.

Digitalizacija Andrićevih rukopisa je završena prema propisima koji se odnose na arhivska dokumenta u programu Spider.net, koji je rezultat rada stručnjaka firme MFC "Mikrokomerc".

Digitalizacija građe, u kojima je i ona koja do sada nije objavljivana, dragocena je za istorijsko, političko i književno zaključivanje. U elektronsku formu stavljeni su i brojni Andrićevi tekstovi koji kulturnoj javnosti uopšte nisu poznati. Ukupan obim digitalizovanih rukopisa dostupnih u Arhivu SANU iznosi 118.100 dokumenata.

Dalja upotreba digitalizovanog rukopisnog materijala biće uslovljena zajedničkom odlukom Zadužbine "Ivo Andrić", Arhiva SANU i Filološkog fakulteta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dela Ive Andrića u digitalnom obliku

Izvor: Akter, 24.Dec.2013

Na Filološkom fakultetu u Beogradu danas je predstavljena prva faza projekta "Celokupna dela Ive Andrića: Digitalna arhiva rukopisne zaostavštine Ive Andrića"

Nastavak na Akter...

Kusturica: Buđenje svesti a ne nacionalizma

Izvor: Blic, 24.Dec.2013

Digitalna arhiva rukopisne zaostavštine Ive Andrića završena je i ona je danas predstavljena na Filološkom fakultetu u Beogradu. U elektronsku formu stavljena je građa dragocena za izučavanje, kao i brojni Andrićevi tekstovi koji kulturnoj javnosti uopšte nisu poznati. Ovim je i okončana prva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.