Američka bluz-rok grupa John The Conqueror u nedelju u KC Gradu

Izvor: Blic, 11.Apr.2015, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka bluz-rok grupa "John The Conqueror" u nedelju u KC Gradu

Američki bluz-rok sastav "John The Conqueror" nastupiće u nedelju, 12. aprila (21h), u KC Gradu (Braće Krsmanović 4) u Beogradu.

John The Conqueror formirala su dva crna momka, Pjer Mure i Majkl Gardner, vrlo brzo pošto su se iz Oksforda u Misisipiju preselili u Filadelfiju u proleće 2011.

Pjer je rođen i porastao u Džeksonu, Misisipi gde je još kao pubertetlija počeo da svira gitaru. Kako kaže mnogim gitarskim trikovima naučio ga je izvesni beskućnik koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je spavao u pomoćnoj sobi lokalnog automehaničara u njegovom kraju grada.

Pjer potom odlazi na koledž u Oksford gde svira u više bendova sa svojim rođakom (Majkl Gardner). 2005. sele se u Atlantu i tamo formiraju pank/indi bend Slack Republic koji je u dve godine postojanja uspeo da svira Vans Warped Tour (2006.) i da se pojavi na saundtreku za „Afro-Punk“ dokumentarac.

2011. rođaci se sele u Filadelfiju i na audiciji upoznaju Rajana Lina koji ih impresionira svojim umećem na bas gitari.

Prvobitna ideja bila je da Gardner svira bas, ali se ispostavilo da je Lin daleko ispred njega i budući sjajan i na poziciji bubnjara, Gardner se prihvata palica.

Bend nazivaju John The Conqueror ne samo po legendi o afričkom princu koji je porobljen i odveden u Ameriku, ali nikada nije dozvolio svom gospodaru da mu slomi ponos i duh, već i po biljci čiji koren ima magična dejstva neverovatnih proporcija (opet priča daleko više vezana za crnu nego belu kulturu SAD).

2012. objavljuju prvi, istoimeni album za jednu od najboljih nezavisnih etiketa u SAD koja je oduvek imala sluha za miks bluza, panka i garažnog roka – Alive Records (Black Keys, Andre Williams, Radio Moscow, Black Diamond Heavies, Left Lane Cruiser...). Ploča ubira pozitivne kritike, mahom u publikacijama koje recenziraju blues izdanja što daje vetar u leđa grupi da se otisne na koncertna predstavljanja širom Sjedinjenih Država, a potom i na put preko atlantskog okeana i prvu evropsku turneju.

2014. posle još jednog uspešnog gostovanja po Evropi John The Conqueror izdaju drugi album „The Good Life“, takođe za Alive Records.

U aprilu ove godine John The Conqueror dolaze na treću evropsku turneju u karijeri. Prethodna dva puta nije bilo šanse da se zapute ka jugoistoku kontinenta obzirom na rasprodate datume po bogatim zemljama zapadne Evrope. Ipak, učestalo navaljivanje da se skrenu na ovu stranu i dobar odjek nekoliko koncerata u Beogradu i okolini za par drugih bendova sa iste agencije (Thee Oh Sees, James Leg, Kid Congo & The Pink Monkey Birds...) pomogli su da se i John The Conqueror pojave u Srbiji.

Beogradski koncert dogovoren je za nedelju, 12. april u KC Gradu od 21:00.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.