AKUNJIN JE AUTOR KNIGA BORISOVE I BRUSNJIKINA

Izvor: TvojPortal.com, 22.Jan.2012, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKUNJIN JE AUTOR KNIGA BORISOVE I BRUSNJIKINA

Izvor: Tvoj portal  Pisac Grigorij Čhartišvili , poznat pre svega kao Boris Akunjin, priznao je da je tokom poslednje četiri godine pisao još pod dva pseudonima-Ane Borisove i Anatolija Brusnjikina. Knjige ovih autora je obajvaljivala izdavačka kuća AST u okviru projekta „Autori“.


Na njegovom blogu ŽŽ Akinjin je objasnio zbog čega mu je u jednom momemtu došlo da „piše beletristiku na drugi načlin , a ne po akunjinski pošto je čitalac već očekivao od Borisa >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Akinjina odrđeni žanr,bilo je neophodno da za sva nova dela koja ne liče dosadašnji, izmisliti i novog autora.
Tako je nastao projekat u AST-u koji se obavezao da ne otkrova ime pravog autora.Ali, po rečima Akunjina već nakon potpisivanja ugovora, tajna je počela da curi, a u kniževnim krugovima su stalno kružile glasine da pod pseudonimima Borisove i Brunjikina piše upravo Akunjin.
Najpopularniji savremeni ruski pisac i veoma uticajni intelektualac , japanolog ,Grgorij Čhataršvili ovako objašnjava na svom blogu početak kraj ove “podvale”:
“Eksperiment kojim sam se zabavljao četiri i po godine je završen.Vreme je da se svode računi..Odavno sam želeo da pišem beletristiku na neki drugi način.Da zamislim kako ja nisam ja ,nego neko ko se pomalo razlikuje od mene, Ili sasvim drugi autor.Ali maska “Boris Akinjin” mi je prirasla tako uspešno da se sasvim primila.Ugledasvši na koricama knjige to prezime , čitalac je već očekivao nešto detektivno, oštrog sižeja, u svetu apokušam da malo skrenem u stranu i pomešam pravila ige,čitalac će početi da se ljuti govoreći kako sam ga obmanu.Zato sam napravio pravilan izbor .Rešio sam da, ako hoću da pišem ne sasvim po akunjinski , onda treba i da se nazovem drugim imeno. Da nikog ne razočaram. “
Na svom portalu Akunjin se podrobno zadržao na izmišljenoj spisateljici Ani Borisovoj koju je zamislio kao odraslu, zbrinutu damu koja se latila pera iz najamnje dva razloga :da bi nekako prekratila mučnu dosadu i da bi , s druge strane ,sa drugima podleila misli koje su joj se nakupile. Ona je prva izmišljena.Za to vreme pod tim pseudonimom su izašla tri dela :“Tamo...“( Tам,roman je objavila izdavačka kuća „KoLibri“), „Kreativac“ (Креaтаивщик) i „Godišnja doba ( Vremena goda, naslov štamapa, latiničnom, a ne ruskom azbukom ). Ta dela nisu postigla uspeh kod čitalaca kao Akunjinovi romani:ukupna tiraž izdanja romana Ane Borisove nije dosegao ni do 200 hiljada primeraka, istovrmeno kad su se romani o Fandorinu prodavali u milionskom tiražu.Uosatlom, na neki komercijalni uspeh ovog eskperimenta Čhartišvili nije ni računao.Naprotiv, on tvrdi da je hteo da se približi granici iza koje počinje ozbiljna književnost .”Više i ne krijem da sam zavideo Ljudmili Ulickoj”, koja se, uzgred budi rečeno blagonaklono ponela prema romanu “Kreativac “, proiznaje Akunjin.
O sudbini pisca Anatolija Brusnjikina , Akuinjin je obećao da će ispričati drugom prilikom uz napomenu da je to „sasvim druga priča“.

Prvi roman koji je „potpisao „ Brusnjik , „Deveti Spas „(Девятый Спас) izašao je 2008.g.i bio je propraćen velikom reklamnom kampanjom kompanije AST,što je dalo povoda da se misli kako se iza tog pseudonima skriva neki pozanti autor.

Da podsetimo: još pre četiri godine visoko tiražni dnevnik “Komsololska Pravda “ ( Комсомолъская правда ) sprovela je istraživanje čije je rezultate objavila na svojim stranama na temu autorstva «Devetog Spasa „ i pri tome kao notornu činjenicu, kao dva puta dva , dokazala da je autor knjige niko drugi nego-Akunjin. Tada je Grihorij Šalvovič ne izlazeći iz lika Brusnjikina dao ovomn listu intervju eлektronskom poštom šaljući čak i svoju fotografiju koja je neverovatno ličila na pljunutog Čhartišvilija.Ali se, kao što se ispostavilo, na njegovo priznanje, kojim je želeo da razjasni taj skoro detektivski zaplet ,čekalo dosta dugo.
Izdavač ADT se priprema da već 21. janura izađe s informacijom o svoja tri najpopopularnija pisca iz serije „Autori „.Međutim, već 9. janura u magazinu „Moksva „objavljena je fotografija korica romana „Belona „(Белона ) sa imenom“ Akunjina” koje se nalazi u zagradi pored prezimena „Brunjikin „.
Na svom portalu AST istče da se glavna zaluga projekta sastoji u tome da dokaže kako i nepozanti autori mogu postati popularni.
B.Rakočević

akunjinautor knjiga borisove i brusnjikinaBoris AkunjinAnatolij BrusnjikinКомсомолъская правда

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.