AFP: Peter Handke, istraživač jezika koji uznemiruje

Izvor: Beta, 10.Dec.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFP: Peter Handke, istraživač jezika koji uznemiruje

Neumorni istraživač u potrazi za jezikom, Austrijanac Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, plodan je pisac koji se bori protiv konvencija po cenu i žustrih polemika koje bacaju senku na njegov opus, ocenila je danas agencija Frans pres.Handke je davno rekao da bi Nobelovu nagradu za književnost trebalo ukinuti. "To je lažna kanonizacija koja čitaocu ne donosi ništa", rekao je Handke koji sada ima 77 godina, a poznat je po elegantnoj silueti sa srebrnastom kosom i prodornim pogledom iza finih tankih naočara.Mnogi su u svetu izdavaštva mislili da Handke, uprkos svojim svetski poznatim delima, neće nikad osvojiti Nobelovu nagradu zbog posvećenosti ratu u bivšoj Jugoslaviji.Rodjen 1942. u Koruškoj, u Austriji, od majke slovenačkog i oca nemačkog porekla, Handke je postao jedan od retkih zapadnih intelektualaca koji je naklonjen Beogradu.Nekoliko meseci posle masakra u Srebrenici 1995. godine, pisac odlazi u Srbiju i prenosi svoje utiske o putovanju. Handke 1999. godine protestuje zbog napada NATO-a na Beograd pominjući "novi Aušvic". Potom, sedam godina kasnije, odlazi na sahranu Slobodana Miloševića optuženog genocid i zločine protiv čovečnosti.Medijski gledano, ta polemika je bacila senku na dugogodišnji rad pisca, ali Nobelova nagrada ga nije promenila. Od kada je saopšteno da je dobitnik to prestižnog priznanja, ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Frans pres: Peter Handke, istraživač jezika koji uznemiruje

Izvor: Danas, 10.Dec.2019

Neumorni istraživač u potrazi za jezikom, Austrijanac Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, plodan je pisac koji se bori protiv konvencija po cenu i žustrih polemika koje bacaju senku na njegov opus, ocenila je danas agencija Frans pres.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.