ADLIGAT: Saradnja sa Univerzitetskom bibliotekom u Slovačkoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2023, 13:11

ADLIGAT: Saradnja sa Univerzitetskom bibliotekom u Slovačkoj

U Adligatu je dogovoreno potpisivanje protokola o saradnji, kao i razmena izložbi.

Delegacija iz Slovačke na čelu sa generalnom direktorkom Univerzitetske biblioteke u Bratislavi gospođom Silvijom Staselovom, posetila je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, Arhiv Vojvodine, Maticu srpsku i Univerzitetsku biblioteku „Svetozar Marković“.

U Muzeju knjige i putovanja će sledeće godine biti predstavljene retki arapski i persijski rukopisi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje čuva biblioteka u Bratislavi, uvršteni na listu „Pamćenja sveta“ pod okriljem Uneska, a Adligat će predstaviti svoje muzeje u glavnoj turističkoj zoni Slovačke.

„Bilo je impresivno posetiti Adligat i videti muzej posvećen kulturnoj diplomatiji. Unikatna zbirka Adligata inspirisala me je da se angažujem na promovisanju ove zbirke u svetu i na uspostavljanju još čvršćih odnosa među institucijama kulture naših zemalja“, izjavila je Silvija Staselova tokom posete Adligatu.

U Adligatu se nalazi i najveća zbirka knjiga o Slovačkoj u regionu sa oko hiljadu bibliografskih jedinica, kao i zbirka slovačke filatelije, uključujući i zbirku prvih izdanja pre Drugog svetskog rata.

„Pored kulturne diplomatije, značajna je i inicijativa gospođe Staselove da se unapredi saradnja srpskih institucija sa Međunarodnom federacijom bibliotečkih udruženja i institucija (IFLA), gde Staselova uskoro postaje članica izvršnog odbora“, izjavio je počasni predsednik Adligata, Viktor Lazić.

Tokom posete Srbiji Staselova je posetila Arhiv Vojvodine i dogovorila saradnju sa direktorom Nebojšom Kuzmanovićem i zamenikom direktora Kristijanom Obšustom. U Arhivu je direktorki pokazan najstariji dokument koji čuva ova institucija iz 12. veka, kao i Muzej prisjedinjenja.

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ gospođu Staselovu dočekao je direktor prof. Aleksandar Jerkov i dogovorena je dugotrajna saradnja sa Univerzitetskom bibliotekom u Bratislavi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.