2011. u znaku Andrićevog jubileja

Izvor: B92, 31.Dec.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2011. u znaku Andrićevog jubileja

Književni jubilej - 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću (1892-1975) - biće obeležen nizom manifestacija tokom 2011. godine, a prva će biti priređena 5. januara u Višegradu.

Grad u kojem je Ivo Andrić proveo detinjstvo i u kojem je završio osnovnu školu, ali i u kojem se nalazi čuveni most Mehmed-paše Sokolovića upisan na Listu svetske kulturne baštine Uneskoa, biće centralno mesto proslave jubileja, saopšteno je iz Ministarstva kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

Višegrad će 5. januara posetiti ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministri nadležni za kulturu Republike Srpske i Federacije BiH Anton Kasipović i Gavrilo Grahovac.

Tom prilikom biće održan i sastanak s načelnikom opštine Višegrad Tomislavom Popovićem, dodaje se u saopštenju.

Nobelova nagrada za književnost Ivi Andriću je dodeljena 1961. godine za roman "Na Drini ćuprija", kao i za doprinos koji je dao opisujući ljudske sudbine iz istorije svoje zemlje.

Roman "Na Drini ćuprija", napisan 1945. godine, pripoveda o građenju mosta preko reke Drine u bosanskom gradu Višegradu.

Građenje mosta naručio je Mehmed paša Sokolović, zvaničnik Osmanlijskog carstva koji je bio rođeni Srbin. Još kao dečak odveden je s ostalom decom kao danak u krvi u Carigrad.

Radnja romana odvija se tokom četiri stoleća, a kameni most je svedok raznih ljudskih sudbina, istorijskih ličnosti i bezimenih likova čiji životi protiču u njegovoj blizini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.