13. DokuFest zove na promene

Izvor: SEEcult.org, 16.Avg.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

13. DokuFest zove na promene

Međunarodni festival dokumentarnog filma DokuFest u Prizrenu, jedan od najvećih te vrste u regionu, predstavlja od 16. do 24. avgusta izuzetan program od oko 240 filmova iz više od 50 zemalja, a ovogodišnjim sloganom poziva na promene, pa i počinje dokumentarcem “Svakodnevna pobuna” braće Riahi o pobunama protiv režima širom sveta.

Za 13. DokuFest prijavljeno je ukupno oko 2.400 filmova, a uz one koji su odabrani za šest takmičarskih programa (balkanska i međunarodna konkurencija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << filmovi na temu ekologije i ljudskih prava, međunarodna selekcija kratkih filmova i nacionalna konkurencija), publika će videti i još nekoliko desetina uzbudljivih dokumentaraca iz celog sveta, zaključno sa filmom “20 stopa od zvezdaMorgana Nevila o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih zvezda 20. veka.

Prema rečima umetničkog direktora DokuFesta Vetona Nurkolarija (Nurkollari), ovogodišnja selekcija pokazuje da nema druge umetničke forme koja je sposobna da nas tako dovede do suza, usreći, odvede nas na mesta horora ili podstakne da ustanemo i poželimo da promenimo svet u kojem živimo, i to sve u isto vreme.

DokuFest predstavlja tako u 13. izdanju i filmove mladih reditelja, i majstora dokumentaristike, i debitanata, i onih koji se vraćaju na scenu.

Film “Svakodnevna pobuna”, odabran za otvaranje u bioskopu Lumbardi na otvorenom, nije samo film, već je, kako su istakli organizatori, i edukativno sredstvo za promene, koje nam daje vrednu lekciju: promene zavise od tebe i mene, i ne postoji ništa moćnije od nas.

Balkanski takmičarski program obuhvata filmove “1973” Stefana Ivančića i “Pogrebnik” Dragana Nikolića iz Srbije, “Šuma” Siniše Dragina iz Srbije/Rumunije, “Autofokus” Borisa Poljaka, “Goli” Tihe K. Gudac i “Mič – Dnevnik šizofreničara” Damira Čučića iz Hrvatske, “Boj za” Siniše Gačića, “Karpotrotter” Matjaža Ivanišina i “Projekat: rak” Damjana Kozolea iz Slovenije i “Život je” Vladimira Perovića iz Crne Gore.

U konkurenciji filmova sa Balkana su i “Anija” Rolanda Sejka (Italija/Albanija), “Evaporating Borders” Ive Radivojević (SAD/Kipar), kao i film autora sa Kosova “Brenda ka dritë” (Rea Surroi & Dardan Selimaj), britanski “Honey on Wounds” (Iulia Stoian), “Kismet” Nine Marie Paschalidou (Grčka/Kipar), “Living with Leviathan” (Şirin Bahar Demirel) iz Turske, “Love & Engineering” Tonislava Hristova iz Bugarske, “SK 2014” (Emilio Guerra Delgado, Guillermo Carreras-Candi, Kumjana Novakova - BiH, Makedonija i Španija) i belgijski “Waiting for August” Teodore Ane Mihai.

Filmovi iz regiona našli su se i u međunarodnom programu kratkih ostvarenja, pa su tako u konkurenciji i “Leto bez meseca” Stefana Ivančića i animirani film “Rabbitland” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr iz Srbije, te “Pragovi” Dijane Mlađenović iz Hrvatske.

Zemlja u fokusu ove godine je SAD, koja će biti predstavljena sa gotovo 30 filmova, uključujući dokumentarce kao što su “Harlan County USA” (Barbara Kopple), “Hoop Dreams” (Steve James) i “Hearts and Minds” (Peter Davis).

DokuFest će odati počast austrijskom reditelju Mihaelu Glavogeru (Michael Glawogger), koji je preminuo ranije ove godine, a prikazaće sva tri filma iz njegove trilogije “Globalizacija”.

Poseban fokus je i na austrijskoj eksperimentalnoj filmskoj sceni i njenom nasleđu, a među atrakcijama programa su i filmovi o muzici, tehnologiji, kao i o nedavnim konfliktima na Bliskom Istoku, pitanjima klime i ljudskih prava…

Među specijalnim programima je i selekcija muzičkih filmova, među kojima je i “Živan pravi pank festival” mladog autora Ognjena Glavonića iz Srbije.

Najboljim balkanskim filmom na 12. Dokufestu 2013. godine proglašen je srpski “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka” Ivane Todorović, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio švedski “Belleville Baby” Mie Engberg.

Festivalski sajt je http://dokufest.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.