Izvor: Glas javnosti, 27.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita od žutice u školama i vrtićima

BEOGRAD - Gradsko veće Niša zatražilo je juče od predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u gradu da sprovode rigoroznu dezinfekciju prostorija, zbog pojave epidemije žutice u opštinama u okolini Niša.

Epidemije žutice proglašene su u opštinama Ražanj, Kruševac i Knjaževac.

- Od nadležnih inspekcijskih organa Gradsko veće zahteva pojačani nadzor i maksimalno angažovanje u kontroli >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predškolskih i školskih ustanova, objekata u kojima se priprema hrana, ugostiteljskih objekata i prodavnica brze hrane - navodi se u saopštenju Gradskog veća Niša.

Simptomi

Inkubacija kod žutice izazvane virusom hepatitisa A traje od 15 od 50 dana, a zaražena osoba je infektivna, odnosno može da prenese bolest od sedam do 14 dana pre pojave prvih simptoma bolesti, kao i sedam dana posle toga.

Simptomi žutice su glavobolja, povišena temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima, mučnina, povraćanje, umor, gubitak apetita, tamna mokraća, dijareja i žutilo kože i sluzokože.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Nišu Žarko Ranković rekao je juče da u Nišu ima sporadičnih slučajeva obolelih od žutice, ali da su epidemiološki beznačajni.

Epidemija žutice u Nišu prijavljena je početkom septembra prošle godine kada su zabeleženi sporadični slučajevi, a broj obolelih se naglo povećao krajem oktobra prošle godine. Od proglašenja epidemije žutice u Nišu obolelo je više od 1.300 osoba.

Aleksinac, moj rodni kraj, je takodje veoma cesto pati od napada zutice. Letos sam video, verovali ili ne, celu uginulu kravu kako plovi Moravom, odmah pored mosta. Zanimljivo je, da ovu zarazu nisu bacili amerikanci iz aviona ! Inace, Juzna Morava kod Aleksinca vise nije reka vec deponija - tamo mestani izbacuju djubre, a tamosnje vlasti, naravno nista ne vide od toga. Ako dozvoljavate, evo jednog linka gde mozete videti kako izgledaju kontejneri u Zitkovcu, predgradju Aleksinca

http://zitkovac.110mb.com/dnevnik/nas_kraj/zitkovac_komunalni%20problemi...

Nama Srbima ni Bogne moze da pomogne da se damo u pamet.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.