Uspeh kruševačkog hora u Belorusiji

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh kruševačkog hora u Belorusiji

Crkveni hor „Sveti knez Lazar" iz Kruševca osvojio je prvo mesto na desetom Međunarodnom festivalu horova, koji se od 17. do 19. februara održavao u beloruskom gradu Grodno.

Kruševački hor, osnovan pri crkvi Lazarica pre tačno dvadeset godina, nagrađen je u konkurenciji od dvadeset pet crkvenih horova. Tim povodom danas je za članove hora priređen prijem kod gradonačelnika Kruševca Desimira Pavlovića.

Osim nagrade u kategoriji crkvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << horova, „Sveti knez Lazar" dobio je i nagradu za najboljeg solistu u svim kategorijama, koja je dodeljena Đorđu Tomiću.

Hor je pred publikom festivala izvodio duhovne kompozicije srpskih autora, a prema rečima starešine crkve Lazarice Dragog Veškovca prave ovacije je doživeo prilikom izvođenja pesme „Beli anđeo" za koju je muziku napisao Kruševljanin Dragan Marinković, a tekst Milanka Milosavljević, takođe iz Kruševca.

„Ovo je najveća nagrada koju je naš hor osvojio od osnivanja i divno je što se ona dogodila baš u godini jubileja. Na put u Grodno, hor je krenuo sa blagoslovom patrijarha Irineja i administratora nove Kruševačke eparhije, episkopa šumadijskog Jovana, koji je samo dan ranije došao u Kruševac", rekao je Veškovac.

Hor „Sveti knez Lazar" je dobio poziv Narodne skupštine Srbije da izvođenjem himne „Bože pravde" otvori prvo ovogodišnje redovno zasedanje republičkog parlamenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.