Udžbenici i na školskoj berzi

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udžbenici i na školskoj berzi

Kupovina udžbenika za školarce i ove godine je veliki izdatak za kućni budžet. Okvirno cene kompleta knjiga su od 6.000 dinara, za niže razrede osnovne škole, do 18.000 za srednjoškolce. Istraživali smo, šta je najpovoljnije za roditelje.
Pojedinačni udžbenici u knjižarama u proseku koštaju između 600 i 700 dinara. U Kruševcu i Smederevu su za sada najtraženije knjige za osnovnu školu i to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na rate.

"Ove godine su novi udžbenici za drugi i šesti razred tako da i nemaju neku mogućnost polovnih knjiga. Međutim po nekom iskustvu iz prethodnih godina i osmi ili završni razred se dosta prodaje jer izgleda da spremaju prijemne ispite pa zahtevaju i spostvene nove udžbenike", kaže Suzana Glišić iz "Službenog glasnika".
Srđan Tasić iz "Zavoda za udžbenike" kaže da je najveća gužva u septembru.
Sve je popularnija prodaja polovnih udžbenika. U Nišu se godinama mogu nabaviti kod uličnih prodavaca.
Polovni udžbenici za trećinu cene mogu se kupiti na popularnim sajtovima za prodaju. Pogodnosti, popuste, besplatne dostave uz poklone kako bi primamili kupce, izdavači nude i putem interneta.
Najdovitljiviji su ipak srednjoškolci.

"Najveći broj učenika nabavlja udžbenike tako što ode kada je školska berza, početkom školske godine", kaže anketirani učenik, dok će drugi videti u knjižarama ili od starijih prijatelja. 
Roditelji kruševačkih osnovaca najradije udžbenike kupuju preko škola, na rate.
"Trudimo se da ne menjamo izdavačke kuće, da učenici mogu da nasleđuju udžbenike. Zatim je vrlo lepa akcija ministarstva prosvete, projekat besplatnih udžbenika. Preko 100 učenika naše škole dobija besplatne udžbenike", kaže Jelena Ivanović, direktor O.Š. "Nada Popović" u Kruševcu.  
Kupovinu udžbenika pomažu i iz gradskih budžeta. U Smederevskoj Palanci i u Kruševcu između ostalog podelom vaučera trećem i svakom narednom đaku u porodici.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.