Sveštenik udara pesnicama na praznike

Izvor: Politika, 05.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenik udara pesnicama na praznike

Tuče u kojima je učestvovao Vlastimir Zlatić, a intervenisali policijski i sudski organi, desile su se jedna na Vaskršnji utorak i dve na Savindan

Gornji Milanovac – Vlastimir Zlatić, više od 20 godina paroh crkve Sveti Nikola u podrudničkom selu Šilopaj, dospeo je, ovih dana, na prve stranice dnevnih listova i na TV ekrane. Ne svojom željom, ali svakako svojim postupcima. Najpre je, 21. aprila, pretukao Milku R, 20 godina mlađu Kruševljanku sa kojim je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio u vanbračnoj vezi, a potom je, prekjuče, zapretio novinaru Zoranu Marjanoviću, zbog objavljivanja tekstova i fotografija o pomenutom slučaju u „Glasu javnosti” i „Kuriru”, da će „proći kao Ćuruvija”, drugim rečima – biće likvidiran.

– Zadovoljan sam čitavim postupkom policije u vezi sa mojom prijavom da mi Zlatić preti smrću, ali nisam zadovoljan što, iako su u pitanju tri krivična dela – nanošenje povreda Milki R, posedovanje municije i pretnje smrću – sveštenik nije zadržan u pritvoru. Nezadovoljan sam što crkvena vlast još ćuti o svemu, iako je, posredstvom Udruženja novinara Srbije (UNS), obaveštena šta se dogodilo – rekao je za „Politiku” Marjanović.

Novinar „Kurira” naglašava da je policiji, u telefonskom razgovoru, izjavio da se više neće žaliti na eventualne Zlatićeve pretnje ili pokušaje da ih ostvari, već je spreman da sam štiti sebe i svoju porodicu.

Poslednja, preksinoćna vest, glasi: Zlatić je priveden u policijsku stanicu, tu mu je pozlilo, pa je, u pratnji policajca, odvezen kolima hitne pomoći u bolnicu; odatle je vraćen i saslušan od istražnog sudije. Potom je pušten kući. Na naše pitanje, da li je trebalo da vinovniku odredi pritvor do 30 dana, istražni sudija Branko Milovanović je odgovorio:

– Saslušao sam ga preksinoć u vezi sa događajem od 21. aprila, policija je istovremeno pronašla, pri pretresu sveštenikove kuće, veću količinu metaka raznog kalibra. Opštinski tužilac nije bio za to da se Zlatić pošalje u istražni zatvor, pa nisam mogao da postupim drukčije.

Nezadovoljni su i u UNS-u, čije je angažovanje u zaštiti svoga člana vrlo primetno, što Zlatić nije pritvoren. Član IO UNS-a Petar Jeremić je izjavio da je pretnju trebalo uzeti ozbiljno, što je ilustrovao poznatim slučajem „kad su Bagzija pustili na slobodu, a onda se dogodilo ubistvo premijera Đinđića”.

Bilo kako bilo, šilopajski parohijani ovih dana skiciraju „sveštenički portret” Vlastimira Zlatića. Prisećaju se brojnih kavgi i primećuju kako su se one najčešće događale u dane koji su crveno slovo u pravoslavnom kalendaru. Najsvežija tuča koja je i „pokrenula lavinu” desila se, nedavno, na Vaskršnji utorak, kada je pop povredio svoju „prijateljicu”. Prošle godine, na Savindan, pop Vlastimir se potukao na crkvenu slavu u parohijskoj kući sa Draganom Bojovićem iz susednog sela Mutanj. Čak je, kad je dobio batine, po priči prisutnih, otišao po sekiru, ali su ga sprečili da uđe među goste. Pop je sve negirao, govoreći da će se „pred božjim sudom videti ko je kriv, a ko prav”.

U jednom broju opštinskog lista „Takovske novine” iz marta 1995. godine, pronašli smo poveliku reportažu, naslovljenu sa „Ko je šerif u Šilopaju”, o šamarima i pesnicama koje su, opet na Savindan te godine, izmenjali među sobom pop Vlastimir i Radovin Štulović, vozač „Autoprevozovog” autobusa.

– Pitao sam popa što glumi mangupa i parkira svoja kola tako da ne mogu da okrenem autobus pred šilopajskom kafanom. Pop mi je udario takva dva šamara kakva u životu nisam dobio. Braneći se, gurnuo sam ga pod kafanski sto. On je istrčao do kola, a znajući da poseduje pištolj, pobegao sam iz kafane i obavestio policiju. Tada mu je policija oduzela pištolj – izjavio je šofer Štulović.

Sveštenik Zlatić je, naprotiv, tvrdio da je Radovin arogantno ušao u kafanu i udario ga pesnicom. Naravno, sutradan je održan zbor građana Šilopaja, a u zapisnik je ušlo kako se njihov paroh i ranije „pet puta potukao u kafani i kako je potezao pištolj na člana crkvenog odbora Živorada Savića”.

Zbog svađe sa svojim sveštenikom, više parohijana šilopajske crkve slavski kolač lomi i Bogu se moli u susednoj majdanskoj ili u crkvi u Gornjem Milanovcu. A što se poslednjih ekscesa tiče, krivične prijave su podnete, na potezu su tužilaštvo i sudije. I svakako episkop eparhije žičke Hrizostom.

B. Lomović

[objavljeno: 06/05/2009]
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.