Šest decenija Narodnog muzeja u Kruševcu

Izvor: NaDlanu.com, 14.Dec.2011, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest decenija Narodnog muzeja u Kruševcu

KRUŠEVAC, 14. decembra 2011. (Beta) - Kruševački Narodni muzej ove sedmice obeležava šest decenija postojanja, a narednu deceniju počeće u rekonstruisanoj zgradi i započetom izradom nove stalne postavke muzeja.

KRUŠEVAC, 14. decembra 2011. (Beta) - Kruševački Narodni muzej ove sedmice obeležava šest decenija postojanja, a narednu deceniju počeće u rekonstruisanoj zgradi i započetom izradom nove stalne postavke muzeja.Direktor Narodnog muzeja Kruševac Ljubiša Vasiljević rekao je agenciji Beta da je program obeležavanja 60 godina Muzeja počeo otvaranjem izložbe Gusle iz etnološke zbirke te ustanove, autora Zorice Simić, a zatim otvaranjem izložbe radova sa Dečije likovne kolonije Bibirče 20011.Svečana akademija zakazana je sa četvrtak u Kruševačkom pozorištu, a nastupiće braća Teofilović, hor Sveti knez Lazar, sopran Jovanka Mihajlović, pijanistkinja Jelena Ćirković i glumci Kruševačkog pozorišta. Istovremeno će u holu muzeja biti otvorena izložba od "Gimnazije do Muzeja" koja predstavlja istorijat centralne zgrade te ustanove. Vasiljević je podsetio i da je rekonstrukcija zgrade muzeja u završnoj fazi i da su sredstva za to obezbedili Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, 102 miliona dinara, i Grad Kruševac, 17 miliona.Narodni muzej Kruševac osnovan je 19. decembra 1951. godine. U njegovom sastavu se, osim centralne zgrade u Lazarevom gradu, nalaze i Umetnička galerija, Kuća Simića, Memorijalni kompleks Slobodište i Stara menzulana, a u okviru muzeja radi i škola za likovne talente "Milan Milovanović".

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.