Popravljeni murali u kruševačkoj Gimnaziji

Izvor: RTS, 09.Nov.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popravljeni murali u kruševačkoj Gimnaziji

U okviru projekta "Čitanjem protiv nasilja" Kancelarija za mlade grada Kruševca, finansirala je izradu murala u dvorištu gimnazije. Krajem avgusta, učenice ove škole, prema projektu udruženja "Plavo i zlatno", koje je dobilo taj posao, oslikale su zidove. Međutim, to se nije svidelo upravi Gimnazije koja je rešila da popravi murale.
Ovo su murali, koje su naslikale učenice Kruševačke gimnazije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snimljeni početkom septembra, neposredno po završetku. Pre nekoliko dana oni izgledaju sasvim drugačije.

"Mi popravljamo murale koje su deca radila u okviru projekta "Čitanjem protiv nasilja" iz razloga što je mišljenja svih u školi, pre svega pedagoško-psihološke službe,aktiva, stručnog aktiva nastavnika umetnosti pa i zaposlenih u školi i čenika da je malo taman i težak mural", kaže Biljana Dačić, direktorka Kruševačke gimnazije. "Nikada nam niko nije rekao da su ti murali tamni ili depresivni a ono što direktorka govori da je dve trećine murala crnog, nije istina.Postoji samo jedan mural koji je zaista crn. Sledeći mural do je beo. To je kontrast. Sve to ima neku svoju priču", ističe Duška Milosavljević, Udruženje građana "Plavo i zlatno".
"Niko nije uništio to što su deca slikala, nego jednostavno hoćemo tu pozadinu da promenimo kako bi se stvorila drugačija atmosfera, kada neko prvi put dođe i pogleda", kaže Nebojša Milčev, nastavnik likovnog u gimnaziji.
O popravljanju murala u dvorištu Kruševačke gimnazije mnogo se govori ovih dana i na društvenim mrežama a svoje mišljenje svakodnevno iskazuju i učenici ove škole.
"Meni se sviđa i to prethodno, iskreno. Bilo je super izgledalo a može i bolje. Od jedne sive i pomalu tmurne ustanove, napravili smo raj za čitanje", kažu učenice.
Grad Kruševac finansirao je ovaj projekat sa 50.000 dinara sa ciljem da se oplemeni dvorište škole.
"Hoću da pošaljem poruku da sednu i da se dogovore i da ponovo naslikaju odredjene murale. Ne mora da budu identični ali da bude nešto što će odgovarati i gimnaziji i udruženju "Plavo i zlatno" ističe Predrag Milenković, pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport.
Da li će se dogovoriti narednih dana ostaje da se vidi. Za to vreme učenici Kruševačke gimnazije ponovo oslikavaju deo zida u dvorištu svoje škole.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.