Patrijarh Irinej uručio orden Bradiću

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej uručio orden Bradiću

KRUŠEVAC - Patrijarh srpski Irinej juče je u crkvi Lazarici u Kruševcu ministru kulture Nebojši Bradiću uručio orden svetog cara Konstantina za doprinos obnovi tog crkveno-istorijskog kompleksa u Kruševcu.

Patrijarh, koji je juče treći put od ustoličenja boravio u Kruševcu, kazao je da se orden cara Konstantina, kao najviše priznanje niške eparhije uručuje za izuzetna dostignuća, te da crkva njime zahvaljuje i za izuzetno dobru saradnju Ministarstva kulture sa Srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pravoslavnom crkvom.

Prema rečima patrijarha, značaj priznanja utoliko je veći što time započinje niz događaja koji predstavljaju pripremu za obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina, 2013. godine.

Ministar Bradić je, primajući priznanje, kazao da to predstavlja veliku čast i za njega lično i za ministarstvo kojim upravlja, te da briga za razvoj kulture obuhvata i napore na očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa i njegovu ugradnju u savremene kulturne tokove.

Bradić je najavio i nastavak podrške Vlade Srbije očuvanju istorijskog kompleksa Lazarevog grada u Kruševcu, kome pripada i crkva Lazarica, kroz obnovu zgrade Narodnog muzeja smeštenog u crkvenoj porti, za šta je iz NIP-a ove godine izdvojeno oko 80 miliona dinara.

Patrijarh Irinej je otvorio i desete jubilarne susrete horova Eparhije niške koji se po drugi put održavaju u Kruševcu, a na kojima učestvuju osam horova, od kojih su dva dečja.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.