Pao sportski avion kod Trstenika

Izvor: B92, 09.Nov.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao sportski avion kod Trstenika

Trstenik -- Dve osobe su poginule u padu sportskog aviona pajper u Medveđi kod Trstenika. Uzrok nesreće se ispituje, a pretpostavlja se da je avion zakačio žice dalekovoda.

U nesreći je na mestu pada poginuo Ivan Šekularac (32) iz Trstenika, a teško povređen S. Č. (20) iz Brusa prevežen je u bolnicu gde je konstatovana smrt.

Povređenu osobu je trstenička hitna pomoć prevezla do kruševčke bolnice, gde su lekari konstatovali smrt, rekao je Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << portparol Zdravstvenog centra Zoran Gilić.

On je dodao da su uz pripadnika policije na mestu udesa i nadležni pravosudni organi koji vrše uviđaj.

"Pajper" je vlasništvo sportskog društva u Trsteniku, a nastradali Šekularac je radio kao instruktor letenja, navode izvori "Blica".

Avion je naleteo na žice dalekovoda i srušio se desetak kilometara od Trstenika u Moravu, u ataru sela Medveđa.

Prethodno je Katarina Andrić Milosavljević iz direktorata civilnog vazduholovstav izjavila da se mali sportski avion srušio u 14.35 sati iz još neutvrđenih razloga kao i da su predstavnici komisije Direktorata za utvrđivanje uzroka udesa u civilnom vazduhoplovstvu otišli na mesto nesreće. evićeva.

U aprilu ove godine kod Mrčajevaca su u avionskoj nesreći poginule četiri osobe. Da podsetimo, u civilnom vazduholovstvu Srbije u ovoj i prošloj godini bilo je 16 nesreća.

U avgustu ove godine dogodila su se tri udesa, među kojima i nesreća u blizni zrenjaninskog aerodroma "Ečka" kada je pilot jedrilice "Cirus" na takmičenju zakačio drugu letilicu.

Do udesa je došlo 8. avgusta, obe litilice su pretrpele manja oštećena a nije bilo povredjenih, za razliku od nesreće 19. avgusta kada je na Kopaoniku poginuo pilot paraglajdera.

Avion "dromader", koji je zaprašivao komarce prinudno je 19. avgusta sleteo na područje Novog Beograda a pilot je prošao bez ozleda dok je letilica uništena.

Avion "cesna 206", je 19. maja prinudno sleteo a pilot i kopilot su bili lakše povredjeni.

U selu Gornje Međumurje kod Niša, 23. aprila poginuo je pilot paraglajdera, a u padu privatnog aviona ''cesna 172'', 10. aprila kod Mrčajevaca poginule su tri osobe.

Prethodno je, 7. marta, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", letilica istog tipa, madjarske firme "Cegcentrum", sletela je bez izvučenog stajnog trapa, a dva člana posade prošla su bez povreda.

Prema podacima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u Srbiji je u 2010. godini evidentirano osam udesa raznih letilica u kojima je takođe bilo poginulih, teže i lakše povredjenih.

Početkom marta, pilot helikoptera firme "Ciklonizacija" iz Novog Sada teško je povredjen kod zrenjaninskog aerodroma "Ečka", pošto se za vreme trenažnog leta, na 100 do 200 metara od piste, srušio.

Na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina, prilikom trenažnog leta, 27. marta, pilot helikoptera "hilar UN -12" zadobio je teže povrede kada se njegova letilica srušila sa visine od oko 40 metara.

Pilot helikoptera "gazela SA-341HA", 2. maja, posle poletanja iz sela Krnješevci kod Stare Pazove, stigao je na visinu od dva do tri metra iznad tla kada je došlo do povećanja sile na cikličnim komandama letilice.

Pokušaj pilota da "izravna" helikopter povlačenjem ciklične palice ka sebi nije uspeo, a prilikom udesa jedna osoba je povređena, dok je letilica znatno oštećena.

Na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina, 6. juna padobranac je prilikom skoka iz aviona "antonov an-2" teže povređen.

Pilot aviona "pl 12 t-300", 5. jula, nije uspeo da poleti sa letilišta "29. novembar" kod Kikinde, letilica je izletela sa staze, ali u udesu nije bilo povredjenih, mada je naneta veća materijalna šteta.

Na aerodromu Lisičji jarak, 4. septembra srušio se sportski avion, tipa "ZLI CDL 526", vlasništvo Aerokluba "Falkons" iz Zrenjanina, a u nesreći su poginuli pilot i njegova saputnica.

Pilot sportskog aviona, 13. novembra, izgubio je kontrolu nad letilicom i pošto je leteo na maloj visini udario je u automobil "golf" u pokretu na putu Šabac - Ruma.

Komisija resornog Direktorata za utvrđivanje uzroka udesa konstatovala je da letilica nije imala nikakve oznake, odnosno da nije bila registrovana, a pilot, koji nije imao letačku dozvolu, lakše je povredjen, putnici u "golfu" su prošli bez ozleda.

Na aerodromu u Paraćinu 9. decembra prošle godine, oko 15 sati, zbog iznenadnog pogoršanja vremenskih prilika, srušio se avion "cesna 150", a u udesu je lakše povredjen instruktor letenja, dok je učenik ostao nepovređen.
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Trstenik

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginuli pilot i kopilot malog aviona kod Trstenika

Izvor: EMportal, 09.Nov.2011

Pilot i kopilot sportskog aviona poginuli su danas u avionskoj nesreći kod Trstenika, rečeno je u MUP-u.

Nastavak na EMportal...

Dalekovod "oborio" avion kod Trstenika

Izvor: Mondo, 10.Nov.2011, 13:31

Za pad sporskog aviona u kom su poginule dve osobe krivo nisko letenje, u kome su zakačene žive dalekovoda.

Nastavak na Mondo...

Uzrok avionske nesreće brišući let

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2011

Pilot sportskog aviona ’pajper’ koji se srušio u reku Moravu kod Trstenika, bez dozvole nadležnih je promenio zonu leta i u brišućem letu, izuzetno nisko, zakačio žicu dalekovoda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.