Otkrili najvećeg uzgajivača marihuane

Izvor: Politika, 01.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrili najvećeg uzgajivača marihuane

Sprečili odlazak kamiona sa 39 saksija opojne droge, namenjenih dilerima u Beogradu

Kruševac – Gajenje marihuane u dve kuće, pod strogo kontrolisanim, laboratorijskim uslovima, otkrili su policijski inspektori u Kruševcu. Da je to i prvi slučaj tako obimne proizvodnje, potvrdili su i najodgovorniji predstavnici Policijske uprave u Kruševcu.

Velika sala PU ispunjena je saksijama marihuane, visine oko 1,5 metara i opremom koja je služila za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unapređenje uzgoja ove opojne biljke u kućnim uslovima. Policija je zaplenu izvršila u kući Saše I. (29), u kruševačkom naselju Bagdala, u Ulici Svetislava Mitića 2, kao i u kući na Begovom brdu kod sela Čitluk, koju je ovaj uzgajivač iznajmio.

Inspektori kruševačke Policijske uprave su 30. jula, oko 22 sata, na zapadnoj zaobilaznici Kruševca, prilikom pregleda teretnog vozila kruševačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao Živorad M. (52) iz Beograda, pronašli 39 saksija u kojima se nalazila marihuana.

– Daljim radom na ovom slučaju otkrili smo dve lokacije na kojima je uzgajana opojna droga. Prva lokacija je porodična kuća Saše I. Pored 32 saksije sa marihuanom, u podrumu su pronađene još tri kese sa osušenom biljnom masom, za koju se osnovano sumnja da je ova opojna droga, a mi smo ubeđeni da će to potvrditi i laboratorijska analiza koja će biti obavljena u Nišu. I u spavaćoj sobi Saše I. pronađena je kesa, u kojoj su osušeni cvetovi ove biljke. Osumnjičeni za proizvodnju droge je u kući na Bagdali i u iznajmljenoj kući na Begovom brdu obezbedio veštačke uslove za uzgoj marihuane. Zaplenili smo halogene lampe, ventilatore, ventilaciona creva i tajmere – rekao je Miljan Petrović, načelnik Policijske uprave u Kruševcu.

Pored saksija sa marihuanom koja je spremna za berbu, pronađena je i 181 saksija sa rasadom.

Policija je pritvorila Sašu I. i Živorada M. U toku je postupak pred istražnim sudijom.

Prilikom otkrivanja pošiljke u blizini Pojata, na putu za Beograd, vozač kamiona Živorad M. imao je jednog suvozača, koji je uspeo da pobegne prilikom zaustavljanja kamiona. Za njim se još traga. Policija je morala da krene i u potragu za uzgajivačem, Sašom I. koji je svojim vozilom marke „golf” pratio kamion sa marihuanom. Kada je video da je policija zaustavila kamion, pobegao je u atar sela Stalać. Posle dva sata je pronađen i priveden u policiju.

Vlasnik kuće na Begovom brdu bio je frapiran kada je video da je zakupac unutrašnje zidove obložio folijom, uneo razne uređaje, ogromne potrošače električne energije. Stanodavac je pred nadležnim organima izjavio da nije znao u koje svrhe Saša koristi kuću koju mu je iznajmio. Otvoreno je pitanje koliko je uzgajivač droge potrošio električne energije, da li je platio dug i ko će morati da izmiri obaveze prema EPS-u.

Susedi uzgajivača ove opasne biljke kažu da im nije bilo prijatno da gledaju noćne dolaske Sašinih drugova. Nezvanično saznajemo da je Sašina majka prilikom ulaska policije u kuću odbijala da otvori vrata i da je pretila da će zapaliti kuću.

Na pitanje šta će biti sa zaplenjenom količinom marihuane, načelnik Petrović kaže da će biti obrana, osušena, pa poslata na veštačenje. Posle će rezultati biti prosleđeni javnom tužilaštvu. Nakon okončanja krivičnog postupka, droga će biti spaljena.

R. Stanković

[objavljeno: 02/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.