Osmi protest Jedan od pet miliona u Beogradu

Izvor: RTS, 26.Jan.2019, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

U Beogradu je osmi put održan protest "Jedan od pet miliona". Okupljanje je počelo na platou ispred Filozofskog fakulteta a zatim je usledila šetnja gradskim ulicama.
Okupljenim građanima su se obratili sudija Zoran Ivošević i profesor Čedomir Čupić. 

Zoran Ivošević je rekao da je presednik Aleksandar Vučić izneverio Ustav iako se zakleo da će ga poštovati i da je to dovelo do poremećaja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u funkcionisanju države.
Rekao je da Ustav razlikuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, i da njeno vršenje pripada Skupštini, Vladi i sudovima. Smatra da Vučić učestvuje u vršenju sve tri vlasti.
Ivošević je rekao da je suspendovana vladavina prava, a kad nema vladavine prava, nema ni pravne države u kojoj je vlast potčinjena pravu.
Kako je dodao, Vučić je učestvovao i u zaključenju Briselskog sporazuma koji je neustavan a ogrešio se i o penzionere kada im je obećao da će oni biti poslednji koji će snositi teret finansijske stabilizacije zemlje, a bili su prvi.
Zoran Ivošević je rekao i da je potrebna nezavisna pravosudna vlast i suzbijanje političkih pritisaka na pravosuđe.

Zatim se obratio profesor Čedomir Čupić koji je naveo da su suspendovana četiri bitna uslova za funkcionisanje demokratskog poretka: vladavina prava, podela vlasti, višestranački sistem i slobodan medijski sistem.
Dodao je da se u Skupštini sprovodi verbalno nasilje nad opozicionim poslanicima. Istakao je i da je na delu razaranje nezavisnih državnih organa kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, Zaštitnik građana i Poverenik za informaicije od javnog značaja.
Napominje da se razaranjem nezavisnih institucija razara i država. Čupić je pozvao sve one koji pripadaju eliti znanja da se pridruže građanima na protestima jer je na njima najveća odgovornost.
Kaže da građani školuju najdarovitije da bi oni potom svojim znanjem poboljšali kvalitet života u zajednici.
Čupić je naveo da građani i opozicione partije zajedno mogu da nateraju Vučića da podnese ostavku a za protest je rekao da je čas demokratije za sve buduće lidere.
Nakon obraćanja govornika usledila je protestna šetnja ulicama Beograda. Demonstranti su se zaustavili ispred zgrade RTS-a gde su na ulazna vrata izlepili trake na kojima je pisalo "cenzurisano" i na kojima su bili izmešani logoi RTS-a i "Pinka". 

Istovremeno, protesti su organizovani u još nekoliko gradova kao što su Prokuplje, Kraljevo, Kragujevac, Kruševac i Požega. I juče su protesti održani u gradovima širom Srbije.
Prvi protest građana pod nazivom "Stop krvavim košuljama" inicijalno je organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.
Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PROTEST "1 OD PET MILIONA" U BEOGRADU Okupljanje na platou ispred Filozofskog fakulteta

Izvor: Blic, 26.Jan.2019

U Beogradu je počeo novi građanski protest "1 od pet miliona", a učesnici su se, kao i prethodnih nedelja, okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.