Optužnica protiv Mila Đuraškovića i saradnika

Izvor: Studio B, 03.Nov.2011, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Mila Đuraškovića i saradnika

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vlasnika "Nibens korporacije" Mila Đuraškovića i njegovih saradnika zbog sumnje da su oštetili preduzeće "Fam" za više od 32 miliona evra.

Đuraškoviću je produžen pritvor u kom boravi od hapšenja 12. maja.

Sumnja se da su sedmoro optuženih oštetili preduzeće "Fam" iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra), i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara ( oko 15 miliona evra).

Optuženi imaju pravo da izjave prigovore na optužnicu, a pošto ona stupi na pravnu snagu biće im zakazano suđenje.

Osim Đuraškovića, optužnicom su obuhvaćeni Dejan Jevtić (42) i Risto Ristić (50), zatim generalni direktor "Fam"-a kruševljanin Branislav Jovanović (58), član Upravnog odbora Fam-a Ljiljana Kostić (54), kao i finansijski direktor tog preduzeća Milica Bradić (53) .

Optuženi su i najviši funkcioneri PZP "Beograd" i prokurista "Nibens grupe" Bora Jelić (53) iz Gusinja i Srđan Filipović (42) iz Vranja.

Đurašković (45) koji je poreklom iz Berana, je osnivač i vlasnik preduzeća "Šer korporacija", "Nibens korporacija", kao i većinski vlasnik Preduzeća za puteve "Niš".

On je istovremeno bio predsednik Upravnog odbora Preduzeća za puteve "Beograd" kao jedan od članova "Nibens grupe", preduzeća koje još čine preduzeća za puteve "Vranje", "Kragujevac" i "Vojvodinaput-Bačkaput", privredna društva takođe u njegovom većinskom vlasništvu.

Đurašković je preko PZP "Beograd" istovremeno i većinski vlasnik akcionarskog društva Fabrika maziva "Fam" Kruševac.

Optuženi se terete da su u periodu od 2007. do 2010. godine u cilju pribavljanja imovinske koristi Đuraškoviću isplatom novca po osnovu zarada iz "Nibens grupe" i dobiti iz preduzeća "Šer korporacija", koristili privredne i poslovne strukture preduzeća koja su u njegovom direktnom ili indirektnom vlasništvu.

Na taj način su preduzeće "Fam" Kruševac zaduživali kod poslovnih banaka, a potom su dobijeni novac u dogovoru sa Đuraškovićem direktno prebacivali na račun "Šer korporacije" ili indirektno preko računa preduzeća za puteve u sastavu "Nibens grupe".

Posle hapšenja ove grupe u maju, po naredbi tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića oduzete su im brojne dragocenosti višemilionske vrednosti kako bi se obezbedila naplata nezakonito stečene imovinske koristi, ostvarene krivičnim delom zbog koga je pokrenut aktuelni postupak.

Finansijska istraga koja bi mogla da inicira oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela je u toku.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.