Izvor: Blic, 23.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje poziv sa Oksforda

KRUŠEVAC - Marko Petrović, student četvrte godine Fizičkog fakulteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 10, kaže da je još u školi u Kruševcu znao da će se baviti fizikom i da je za to najzaslužnija njegova profesorka iz gimnazije Dragana Milićević. Uspesi na takmičenjima: treće mesto na saveznom, pa drugo na republičkom bili su samo prirodan nastavak rada u školi. Međutim, ni rezultati koje postiže na studijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po njemu, nisu ništa posebno. Sleže ramenima i osmehuje se.

- Ne znam, učim, trudim se da redovno pratim predavanja, gradivo je teško, ali kad vas nešto interesuje, učenje i nije neki problem - kaže Marko.

- Nijedan ispit nisam poništavao, ni na jedan nisam izašao dva puta, sve sam položio iz prvog pokušaja - nastavlja priču ovaj uspešan student.

Njegova sestra bliznakinja Marina studira medicinu u Kragujevcu. Krenula je stopama starije sestre Marije, koja je na tom fakultetu apsolvirala. Roditelji, majka penzionerka i otac, trgovac koji je pre pet godina u ovim vremenima tranzicije ostao bez posla, snalaze se kako umeju.

- Čine sve što mogu za nas, nije im lako - kaže Marko i dodaje da im on nije na teretu - ima stipendiju kruševačke opštine od 6.000 dinara, koja redovno stiže, i republički kredit od 5.100 dinara koji često kasni, a nada se da će i ove godine obnoviti ugovor o stipendiranju sa Srpskim poslovnim klubom „Privrednik”, od kojih je tokom prošle godine dobijao 10.000 dinara mesečno.

Marko Petrović je na smeru za teorijsku fiziku, a to nije zanimanje koje obećava visoke prihode. Kaže, međutim, da mu roditelji ni u jednom trenutku nisu prigovorili, niti ga pitali od čega misli da živi.

- Voleo bih da posle studija radim u Institutu za fiziku u Zemunu, međutim, razmišljam i o odlasku u inostranstvo, naravno ako se za to steknu uslovi - kaže on i nastavlja priču o koleginici koja je šest meseci provela na studentskoj razmeni u Gracu u Austriji.

- Odlazak na razmenu je veoma važno iskustvo, imate priliku da upoznate neke nove ljude, da naučite nešto novo i zato takvu priliku ne treba propustiti. Za mene je šest meseci predugo, nisam siguran da bih onda stigao da dam sve ispite u roku, a to mi je važno zbog stipendije i doma.

Ovih dana očekuje odgovor iz Oksforda, gde je konkurisao za stručnu praksu. Tokom dva meseca bavio bi se tamo kvantnom optikom ako ga pozovu i ako nađe sredstva za put i džeparac.

- Bila bi mi to sjajna prilika da vidim kako je naučni rad organizovan u svetu i pomoglo bi mi da odlučim gde ću da nastavim studije.

U pripremanju ispita koristi i dosta knjiga na engleskom jeziku.

- Nije mi problem da ih čitam, jer su stručne pa im je i rečnik obično vezan za fiziku ili matematiku. Znam malo i ruski, učio sam ga u srednjoj školi, ali

Lična karta

Student: Marko Petrović

Mesto: Kruševac

Fakultet: Fizički, Beograd

Prosek ocena: 10

Godina studija: četvrta

nisam baš učio odatle, tek poneki zadatak iz neke njihove zbirke, mada ima dosta dobre literature i na ruskom - kaže Marko.

Sobu u Studentskom gradu deli sa drugom iz gimnazije iz Kruševca, takođe studentom fizike. Zajedno su išli i na takmičenja. Posvećen studijama, nema mnogo slobodnog vremena. Voli naučnu fantastiku i trenutno čita Isaka Asimova, a za izlaske uveče nema ni para.

- Pauzu u učenju iskoristim da se vidim sa prijateljima, ponekad odem na trčanje do zemunskog keja ili pogledam film, a volim i igrice na računaru.

U sobi ima računar, ali ne i pristup internetu, pa najčešće koristi računare iz fakultetske biblioteke.

- Malo su stariji. U Studenjaku postoji dobar računarski centar, ali je nemoguće doći na red za internet od posetilaca „Fejsbuka” i sličnih sajtova - smeje se.

Posetio CERN

Pre dve godine posetio je CERN, Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja u Ženevi i obišao čuveni akcelerator čestica. Put u Švajcarsku za najbolje studente fizike sa svih naših univerziteta organizovalo je Društvo fizičara Srbije.

- Ima puno velikih fizičara, ne mogu da kažem da imam uzore ili idole, ali recimo da mi je zanimljiv Ričard Fejnman, bio je odličan fizičar i jedna zaista izuzetna ličnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.