Novo ime Makedonije: Kruševska republika?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2018, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo ime Makedonije: Kruševska republika?!

Dve strane izveštavaju različito

Mediji izveštavaju da su Makedonija i Grčka blizu dogovora oko imena bivše jugoslovenske republike. Međutim, dve strane izveštavaju različito oko kojeg su se imane zapravo usaglasili, a sada se kao opcija pojavljuje jedan iznenađujući naziv.

Grčka štampa navodi da će novo ime biti Kruševska republika, iako je idalje u igri predlog posrednika UN Metjua Nimica da uz ime Makedonija stoji pridev Severna, Nova ili Gornja. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Makedonski mediji tvrde da je njihov šef diplomatije Nikola Dimitrov odbacio predlog da novo ime sadrži pojam Kruševo po Kruševskoj republici koja je postojala tokom Ilindenskog ustanka protiv Turaka 1903. godine dok grčka strana navodno nije prihvatila makednoski predlog da novo ime bude Republika Ilindenska Makedonija.

Sve ovo zapravo ukazuje da su Skoplje i Atina, tačno tamo gde su bili i pre nego što su počele da kruže priče o značajnom napretku u pregovorima. Kako se najavljuje, sve ćemo saznati kroz nekoliko dana, ali treba podsetiti da smo slične najave već slušali i ranije, ali od njih nije bilo ništa.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.