Ministar: Odbrambena industrija Srbije radi u tri smene

Izvor: Studio B, 03.Nov.2010, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Odbrambena industrija Srbije radi u tri smene

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je u Kruševcu da sve fabrike odbrambene industrije rade u tri smene i da Srbija danas ima dogovorene poslove za "koje juri rokove".

"Pre samo nekoliko godina imali smo štrajkove glađu u tim fabrikama, što znači da smo uspeli da revitalizujemo našu odbrambenu industriju i vratimo se na tržišta uz minimalna ulaganja države", rekao je Šutanovac novinarima nakon razgovora sa poslovodstvom Industrije mašina i komponenata "14. oktobar" >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Kruševcu.

Šutanovac je rekao da će se Ministarstvo odbrane u narednim godinama pojaviti kao kupac odbrambene opreme i da će to biti dobar zamah za tu industriju. Obilazeći pogone namenske proizvodnje, Šutanovac je rekao da je ta industija stratreški važna za odbrambeni sistem Srbije i da u poslednje dve godine beleži rekordnu proizvodnju. On je rekao da će i Kruševac i Trstenik ubuduće, pored šest fabrika odbrambene industrije, imati značajan udeo u odbrambenoj proizvodnji i da će Ministarstvo odbrane ulagati u modernizaciju njihovih kapaciteta i zapošljavanje mladih kadrova.

"Fabrika 14. oktobar je do pre dve godine bila u velikim dugovanjima i nije imala posla. Uspeli smo da smanjimo dug za 50 odsto i, prema očekivanjima i prema poslu koji dobija, ova fabrika će biti uposlena", kazao je Šutanovac. On je dodao da je sa rukovodstvom "14. oktobra" danas razgovarao o nabavci opreme koja će omogućiti da se proizvodnja za odbrambeni sistem zaokruži i da se izbegne kupovina pojedinih delova opreme u inostranstvu.

Šutanovac je rekao da je Ministarstvo odbrane zainteresovano za sve koji žele da dođu u Srbiji i investiraju u odbrambenu industriju. On je naglasio da je potrebno što pre doneti zakon koji će definisati privatno i javno partnerstvo, ali da je najbitnije da fabrike odbrambene industrije ostanu u većinskom vlasništvu države jer je to pokazalo iskustvo drugih zemalja koje su posle tranzicije prinuđene da troše velika sredstva na uvoz tih prozivoda. "To je resurs koji Srbija ne sme da izgubi. Mi smo danas na mapi sveta jedna od najmanjih zemalja sa najvećim izvozom, i to je nešto što moramo da održimo kao trend u budućnosti", rekao je on.

Šutanovac je najavio da je formiranje Univerziteta odbrane u završnoj fazi, kao i da će taj univerzitet osim bazičnih studija Vojne akademije i Vojno-medicinske akademije, imati i Vojno inženjerstvo. Prethodno je razgovarao sa rukovodstvom grada o ustupanju Doma vojske za određeni broj stanova za smeštaj starešina u Kruševcu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.