Izložba Legat Stevana i Stanislava Biničkog

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog"

Povodom velikog jubileja, a u sklopu Državnog programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, u Narodnom muzeju u Kruševcu otvorena je izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog".
Jedan od najznačajnijih predstavnika srpske savremene muzike, kompozitor "Marša na Drinu", rođen je 1872. godine u Jasici, kod Kruševca, gde je kao komandant Treće pontonjerske čete službovao njegov otac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stevan. Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Tonovima jedne od najpoznatijih koračnica u svetu i poemom "Marš na Drinu" u izvođenju , književnika Miloja Popovića - Kavaje otvorena je izložba fotografija, nota, dokumenata i predmeta porodice Binički dugo čuvanih u depou kruševačkog muzeja. Pred Kruševljanima prvi put, originalni notni zapis ovog marša i autor stihova, uklopljenih u ritmove i muziku ove slavne kompozicije koja se do 1964. te izvodila samo instrumentalno.
"Marš na Drinu je jedan od simbola herojstva Srpskog naroda. Po tom maršu mi smo prepoznatljivi skoro u celom svetu", kaže autor stihova koračnice Miloje Popović - Kavaja.
Na mestu kasarne u kojoj je Stanislav Binički rođen, danas je škola sa 450 đaka, koja nosi njegovo ime. Iako je naš slavni kompozitor živeo pored Zapadne Morave nekoliko godina, ovde se zna da je učio od Mokranjca, bio horovođa, osnivač srpske muzičke škole i prvi direktor Beogradske opere.

U Jasici, njegovom rodnom selu opera "Na Uranku" koju je komponovao, obavezna je muzička lektira i često se izvodi na manifestaciji posvećenoj njegovom delu, koja traje 13 godina.
"Glavna ulica u našem selu koja vodi do škole nosi njegovo ime. Kulturno Umetničko Društvo Binički radi duže od tri decenije. Muški kamerni hor Stanislav Binički u Kruševcu postoji više od 80 godina", kaže Lidija Užarević iz KUD "Stanislav Binički".
Zaostavštinu porodice Binički kruševačkom Narodnom muzeju poklonio je Milivoj Josifović unuk Stanislava Biničkog.
Deo izložbe posvećen je Milivoju Stojanoviću - Brki komandantu 12. tog puka u Balkanskim ratovima i Drugog Gvozdenog puka u Prvom Svetskom Ratu u čiju čast je "Marš na Drinu" komponovan.
Posle izložbe koja traje do kraja januara, Legat Binički zauzeće značajno mesto u stalnoj novoj postavci Narodnog Muzeja u Kruševcu.

Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.