Izvor: Glas javnosti, 28.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgoreo ceo pogon, šteta 200.000 evra

KRUŠEVAC - Radnici fabrike eksploziva i pirotehnike „Trajal“ su juče, dan posle teške eksplozije, u kojoj je, prema policijskom saopštenju, lakše povređeno devet radnika, nastavili sa radom. Materijalna šteta samo na mašini za mlevenje sirovina „kolodrob“, gde je došlo do eksplozije i paljevine pogona, procenjena je na oko 200.000 evra.

Materijalna šteta, osim u pogonu u kome se dogodila eksplozija, pričinjena je i na okolnim zgradama u krugu „Trajala“, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i na više desetina privatnih kuća u blizini fabrike gde je došlo do pucanja i procenjuje se na oko tri milina dinara, navodi se u saopštenju.

Uzroci eksplozije još nisu poznati, mada su odgovorni iz „Trajala“, kako nezvanično saznajemo u izjavi inspektorima policije, eliminisali mogućnost neke diverzije ili bilo koji drugi oblik ljudskog faktora. Čelnici „Trajala“ uporno tvrde da se eksplozija dogodila i pored toga što su preduzeli sve mere predviđene tehnološkim postupkom.

NEMA ZAGAĐENJA

BEOGRAD - Republička inspekcija za zaštitu životne sredine saopštila je juče da nema negativnih uticaja po životnu sredinu od posledica eksplozije u kruševačkoj korporaciji „Trajal“, odnosno da nije došlo do curenja opasnih materija, preneo je Tanjug. Ovlašćena stručna kuća Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca postavila je merno mesto za merenje aerozagađenja u zoni uticaja fabrike.

Najavljeno je da će inspektor za zaštitu životne sredine „podneti prijavu protiv firme i ovlašćenog lica zato što nije izrađen i odobren elaborat o proceni opasnosti od hemijskog udesa za objekte koji se nalaze u okviru fabrike“.

Inspekcija je donela rešenje o izradi tog elaborata, ističe se u saopštenju i precizira da se u okviru fabrike eksploziva i pirotehnike „Trajal“ nalazi magacin trotila sa 40 tona tog eksploziva.

- Novi generalni direktor „Trajala“ je Mila Koseva, dosadašnji komercijalni direktor. Ova promena na čelu „Trajala“ nema veze sa ovom eksplozijom, već je to učinjeno još pre neki dan u Beogradu - rečeno nam je u „Trajalu“.

U „Trajalu“ ima osam tzv. kolodroba, raspoređenih u četiri objekta. Posle eksplozije, proizvodnja će biti smanjena za 25 odsto do kupovine i montiranja novog „kolodroba“. Zamenik direktora „Detonita“ Uglješa Đorđević je kazao da je „gaženje“ eksplozivnog materijala obavljeno po predviđenom tehnološkom postupku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.