Imaju reke, a nemaju plaže

Izvor: Press, 26.Avg.2010, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imaju reke, a nemaju plaže

Kruševac leži na Rasini i Zapadnoj Moravi, ali na tim rekama nije preporučljivo kupanje: Rasina je zagađena, a Zapadna Morava nepredvidiva i opasna Više od 2.500 Kruševljana spas od avgustovskih vrućina svakodnevno potraži na otvorenim bazenima, ali to za grad od 100.000 stanovnika ni izdaleka nije dovoljno na letnjim vrućinama. I dok bazeni obaraju sve rekorde u broju prodatih ulaznica, grad koji leži na dve reke, Rasini i Zapadnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Moravi, nema nijednu uređenu plažu. Ipak, mnogi građani, posebno stariji, osveženje traže na obalama Rasine, iako je reka zagađena.- Pratimo kvalitet svih pritoka Rasine, seoske potoke i reke, kontrolišemo otpadne vode fabrika" Župa","Trajal" i „Merima", i na osnovu tih analiza, ne preporučujemo građanima kupanje u Rasini - kaže dr Mića Petković iz Zavoda za javno zdravlje.
Rasina je na mestu izlaska iz jezera Ćelija čista reka, ali do ulaska u Kruševac, u dužini od tridesetak kilometara, zbog nekontrolisanog upliva fekalnih i drugih otpadnih voda, velikog broja deponija na obalama, nekontrolisanog bacanja uginulih životinja u samu reku, postaje izuzetno zagađena. I pored toga, lokalna vlast je pokušala da uredi deo Rasine na ulasku u grad, ali se zbog nedostatka novca ubrzo odustalo.
- Ja sam starija žena i nije mi mesto na bazenima među omladinom, a na Rasinu ne idem, jer nema uređenih mesta, a pamtim vreme kada je na njenim obalama, jer je voda lekovita za reumu, bilo i po nekoliko hiljada kupača - kaže Dušanka Popović, meštanka Bivolja, naselja na samoj obali reke.
Slična iskustva imaju i drugi građani, odrasli na obalama Rasine.
- Skakali smo sa rasinskog mosta, kupali se od jutra do mraka, a sada u vodu ne smeš da uđeš. Bacaju svašta, od uginulih životinja do smeća, uništili su jednu od najlekovitijih reka u Srbiji - kaže penzioner Tomislav Ćirić.
Na Moravi se kupaju samo dobri plivači, jer je reka puna virova, nepredvidiva, sa neuređenim, visoko u travu obraslim obalama, pa je kupanje prava avantura i rizik po život. Na obale Morave dolaze uglavnom ribolovci, a porodični dolasci se mogu izbrojati na prste. Po koji čamac ili splav su jedino što se na Moravi može videti. Mali broj Kruševljana se odlučuje da spas od vrelih avgustovskih dana potraži na obalama Ćelijskog jezera.
Uglavnom su to vikendaši, ribolovci ili veliki zaljubljenici u vodu, koji svakodnevno prevale i po 60 kilometara u oba pravca, da bi osveženje potražili na obalama ove akomulacije. I njih je svake godine sve manje, jer hladna jezerska voda godišnje odnese i po nekoliko života. Prošlogodišnji početak radova na uređenju Rasine dao je nadu Kruševljanima da će nakon nekoliko decenija konačno dobiti uređeni kupališni prostor.
Ali, sve se završilo na pokošenoj travi i sečenju polomljenog i osušenog drveća. Nema klupa, travnatih staza, pokretnih toaleta, niti bilo čega drugog što je potrebno za rad kupališta.    

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grad sa dve reke i nijednom plažom

Izvor: Rasina.net, 26.Avg.2010

Kruševac leži na Rasini i Zapadnoj Moravi, ali na tim rekama nije preporučljivo kupanje: Rasina je zagađena, a Zapadna Morava nepredvidiva i opasna. Više od 2.500 Kruševljana spas od avgustovskih vrućina svakodnev..

Nastavak na Rasina.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.