Cvetković zadovoljan pregovorima sa MMF

Izvor: Politika, 31.Avg.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković zadovoljan pregovorima sa MMF

KRUŠEVAC – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je sa MMF dogovoreno da budžetski deficit za ovu godinu bude blago povećan kao posledica očekivanog usporavanja privrednog rasta u ovoj godini i očekivanog usporavanja prihoda budžeta.

Cvetković je novinarima u Kruševcu rekao da je izuzetno zadovoljan pregovorima sa MMF-om.

„Pregovori su se ovog puta odvijali bez tenzija i u tišini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i imali smo mogućnost da bez pritiska javnosti napravimo ono što smo želeli. To rezultiralo sporazumom koji je vrlo kvalitetan i koji definiše kako tekuću godinu tako i 2012.”, rekao je premijer.

On je ukazao da će u rebalansu budžeta za ovu godinu biti prenet identičan nivo rashoda kao i u budžetu koji je sada na snazi, a prilagođavanje je napravljeno kao da se radi o rashodima za plate i penzije kao i rashoda za socijalu jer je to, prema njegovim rečima, ključna uloga države.

Cvetković je naveo da je vlada prihvatila predlog MMF-a o konzervativnijoj proceni privrednog rasta do kraja godine koja je smanjena sa tri na dva odsto, zbog potencijalnog uticaja ekonomske krize.

Vlada Srbije i misija MMF dogovorili su novi aranžman iz predostrožnosti kojim je predviđeno da deficit budžeta bude povećan sa 4,1 na 4,5 odsto BDP a Fond je korigovao rast srpske privrede sa tri na dva procenta do kraja godine.

Vlada će usvojiti rebalans budžeta polovinom septembra i poslati ga Skupštini na usvajanje jer je to jedan od uslova da bord direktora MMF-a krajem idućeg meseca odobri novi aranžman iz predostrožnosti.

----------------------------------------------

Jeger: Dva preduslova za odobravanje aranžmana Srbiji

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Albert izjavio je da su rebalans budžeta i fiskalno odgovorno ograničenje naknada za restituciju preduslovi za odobravanje novog aranžmana Srbiji.

Na konferenciji za novinare Jeger je precizirao da rebalans budžeta Srbije za 2011. godinu mora da bude upućen Skupštini Srbije na razmatranje tokom septembra i da zakonu o restituciji bude sa fiskalno odgovornim ograničenjem isplata.

Ukoliko ti preduslovi budu ispunjeni Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će krajem septembra razmatrati odobravanje novog kreditnog aranžmana iz predostrožnosti za Srbiju, kazao je Jeger.

On je naveo da se ne očekuje da će Vlada Srbije povući novac iz aranžmana osim ako ne dođe do značajnog pogoršanja ekonomskih aktivnosti.

Jeger je kazao da novi program MMF sa Srbijom ima tri glavna cilja - da obezbedi osiguranje od eksternih šokova, da funkcioniše kao sidro fiskalne politike i da pokuša da poboljša investicionu klimu.

Prema njegovim rečima, program obezbeđuju osiguranje od ekonomskih kretanja koja su gora od projektovanih i trebalo bi da pomogne da se održi fiskalna odgovornost, posebno u vreme predizbornog perioda kada je Srbija naklonjena većoj potrošnji.

„Do pre nekoliko nedelja smatrali smo da će biti moguće ostvariti stoper rasta od tri odsto u 2011. i 4,5 odsto u 2012. godini. Pretpostavka je bila da će obim izvoza brzo rasti, a da će investicije biti drugi motor rasta, ali nažalost nedavni podaci o trgovini i vodeći indikatori bili razočaravajući”, kazao je on.

Jeger je naveo da MMF prema novoj proceni očekujemo da će rast BDP-a u 2011. biti dva odsto i tri odsto u 2012. godini.

Kako je dodao, moguće je da Srbija zabeleži veći rast BDP-a u 2011. godini ako poljoprivredna sezona bude dobra, ali je projekcija za rast u 2012. podložna riziku da bude niža ukoliko globalni i regionalni rast ne ubrza tokom 2012.

Jeger je kazao da će zbog nižeg rasta BDP-a prihodi u budžetu Srbije ove godine biti značajno niži, posebno od poreza na dodatu vrednost, ali deo pada prihoda posledica je i problema u naplati poreza.

Nakon revidiranih ciljevima u pogledu deficita budžeta Srbije, istakao je on, preostalo da je se „zatvore fiskalne jazove od 30 milijardi dinara u 2011. i 90 milijardi dinara u 2012. godini”.

Procena MMF je da je polovina fiskalnog jaza u 2011. stvorena zbog izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprava koji usvojen u junu, kazao je Jeger i podsetio da je MMF zajedno sa Fiskalnim savetom Srbije ocenio da je taj zakon usvojen bez ikakavog plana finansiranja.

Jeger je kazao da je dogovoreno da se fiskalni jaz u 2012. godini zatvori prebacivanjem odgovornosti u smislu potrošnje sa centralnog na lokalni nivo i smanjenjem kapitalnih rashoda, smanjenjem neto kreditiranja subvencija i potrošnje na robu i usluge.

On je kazao da je zbog političkih razloga veoma je teško da se pokrenu ozbiljne reforme na tržištu rada tokom preostalog dela mandata ove Vlade Srbije.

„To je šteta jer sa naše tačke gledišta tržište rada u Srbiji ne funkcioniše dobro i odgovorno je za gubitak skoro 20 odsto radnih mesta u privatnom sektoru u poslednje tri godine”, istakao je Jeger.

On je kazao da se MMF nada da će se u uslovima postojećeg visokog nivoa nezaposlenosti u Srbiji sindikati, poslodavci i vlada sastanu sastati u okviru socijalno ekonomskog saveta i dogovoriti mere koje će omogućiti rast zapošljavanja

Jeger je kazao da je smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji dogovoreno u okviru prethodnog aranžmana ostvareno samo delimično, ali su uštede ostvarene u drugim delovima budžeta tako da su fiskalni ciljevi realizovano

Kako je naglasio, sada se vode se razgovori o smanjenju broja zaposlenih i racionalizaciju javnog sektora u Srbiji, ali se ne može očekivati od Vlade da u ovoj fazi mandata preduzme velike korake u ključnim oblastima kao što su obrazovanje i zdravstvo.

„To pitanje biće glavno kada bude izabrana nova vlada”, kazao je šef Misije MMF za Srbiju Albert Jeger.

Tanjug - Beta

objavljeno: 31.08.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković zadovoljan pregovorima sa MMF

Izvor: S media, 31.Avg.2011

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je sa MMF dogovoreno da budžetski deficit za ovu godinu bude blago povećan, kao posledica sporijeg privrednog rasta u ovoj godini. ..U razgovorima sa MMF dogovoreno da budžetski deficit za ovu godinu bude blago povećan kao posledica očekivanog usporavanja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.