Zašto je privatnik jevtiniji od železnice

Izvor: Politika, 27.Jul.2013, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je privatnik jevtiniji od železnice

„Železnica” naplaćivala 86 evra po vagonu za otpremu „velikih fića” iz kruga fabrike, a konkurencija to radi za upola manje pare

Kako su „Železnice Srbije” izgubile prevoz „Fijatovih” automobila u fabričkom krugu i njihov transport industrijskim kolosekom do železničke stanice u Kragujevcu, vredan oko 1,5 miliona evra mesečno, u ovom trenutku nije moguće utvrditi do tančina. „Fijat” i privatna kompanija „Kombinovani prevoz”, kojoj je povereno takozvano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << manevrisanje na industrijskom koloseku, drže se po strani i juče nisu hteli da komentarišu kako je, zašto i po kojoj ceni privatni prevoznik uzeo posao „Železnicama”.

Jedna stvar je nesporna. „Fijat” je akcionarsko društvo koje može bez tendera da dodeli posao onome koga smatra povoljnijim.

Isključivi razlog zbog koga su „Železnice Srbije” izgubile ovaj posao, prema tvrdnji Nebojše Nikića, predsednika sindikata „Železnice, jeste cena. Ovo javno preduzeće prošle godine je ugovorilo prevoz po 86 evra po vagonu, a „Kombinovani prevoz” je, kako kaže, ponudio upola manje, 40 evra po vagonu.

– Neshvatljivo je da sa subvencionisanom cenom nafte ne možemo da budemo konkurentni. Osim toga imamo logistiku i radnike koji primaju platu, a tamo kose travu. Ono što je najgore postoji realna opasnost da izgubimo ceo posao sa „Fijatom”, jer „Železnice” nemaju licencu za prevoz i licencu za infrastrukturu – uverava Nikić i ističe da je promet prugom u poslednjih šest meseci pao za 15,9 odsto.

Rukovodstvo „Železnica” juče nije odgovaralo na tvrdnje sindikata, ali su najavili da će to najverovatnije učiniti u ponedeljak i da će na konferenciju za novinare pozvati i direktora „Fijata”.

Pre dva dana Dragoljub Simonović, direktor „Železnica Srbije” poslao je saopštenje medijima u kome navodi da im je fabrika „Fijat automobili Srbije” otkazala poslove manevrisanja na industrijskom koloseku u fabrici, iako su joj ponuđeni povoljniji uslovi od onih u ugovoru.

„Železnice Srbije” prestale su da obavljaju te poslove 21. juna ove godine na izričit zahtev direktora logistike fabrike FAS, iako su od avgusta 2012. imali potpisan ugovor, kojim su regulisani troškovi manevrisanja vagona i carinjenja u krugu fabrike.

Od 22. juna te poslove u kragujevačkoj fabrici obavlja firma „Kombinovani prevoz”, a primopredaja vagona obavlja se isključivo u železničkoj stanici Kragujevac.

– Naše stručne službe nisu imale nikakva saznanja o direktnom dogovoru koji su postigli FAS i „Kombinovani prevoz”, niti o raspisivanju bilo kakvog tendera za obavljanje ovih poslova, a promena operatera za manevrisanje na industrijskom koloseku kragujevačke fabrike isključivo je pod ingerencijom direktora logistike FAS-a – naveo je Simonović u saopštenju.

„Železnice Srbije” su 17. juna ponudile FAS-u rad po znatno povoljnijim uslovima, nego što je to bilo predviđeno ugovorom iz avgusta 2012. godine, samo da ne bi izgubile posao, ali je, navodno, direktor logistike te fabrike odbio bilo kakav razgovor o produženju ugovora sa srpskim železnicama, jer je ugovor sa „Kombinovanim prevozom” već bio potpisan i za čije raskidanje bi morali navodno da plate penale od čak milion evra.

– Očito je, dakle, da je namera fabrike FAS ili nekih od njihovih rukovodilaca, bila da umesto srpskih železnica poslove na njihovom industrijskom koloseku obavlja privatni operater, bez obzira na cenu i ponudu naše kompanije – kazao je Simonović.

„Železnice” navode da je taj posao pripao privatnom operateru neuporedivo slabijih tehničko-tehnoloških i kadrovskih mogućnosti za rad. Simonović je kaže naložio unutrašnjoj kontroli da utvrdi zašto su srpske železnice izgubile manevrisanje na industrijskom koloseku kragujevačke fabrike.

M. U. A.

objavljeno: 27.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.