Izvor: Danas, 12.Apr.2016, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada jedino izvesne izmene u dizajnu

Kragujevac - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je prekjuče da je sa predstavnicima kompanije Fijat razgovarao o mogućnosti proizvodnje novog modela automobila, ali se iz kragujevačke fabrike ovim povodom još niko nije oglasio.

Ćute i predstavnici zaposlenih, iako već duže od godinu dana traže od Vlade i premijera Aleksandra Vučića da o tome započne pregovore sa menadžmentom Fijat - Krajsler grupacije, kako bi se popunili kapaciteti fabrike, projektovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za 300.000 vozila godišnje, bio povećan broj zaposlenih u FCA Srbija i dobavljačkim firmama, najverovatnije udvostručen devizni prihod od izvoza.

Stručnjacima je, međutim, Sertićeva izjava o pregovorima sa Fijatom donekle sporna iz nekoliko razloga. Najpre, stoga što je izrečena usred Kragujevca i dve nedelje uoči republičkih i lokalnih izbora. Ministar je, sudeći kako su ga titulisali lokalni mediji tokom posete industrijskoj zoni i u razgovoru sa građanima, bio i u svojstvu ministra privrede, ali i kao visoki funkcioner SNS-a. NJegova izjava, uz to, ostala je nedorečena, jer nije pojasnio s kime u Fijatu razgovara o novom modelu. Ukoliko je reč o poslovodstvu FCA Srbija, onda, uz sve uvažavanje ljudi koji vode tu fabriku, najverovatnije gubi vreme, jer jedina prava adresa za te pregovore je prvi čovek Fijat Krajsler grupacije, Serđo Markione, ili neko od njegovih najbližih saradnika, Alfredo Altavila, na primer.

Ali, sa Markioneom, i(li) nekim od njegovih najbližih saradnika o ozbiljnim poslovnim poduhvatima, što proizvodnja novih modela svakako jeste, uobičajeno razgovaraju predsednici država, ili premijeri. Ugovor o formiranju zajedničke kompanije Fijata i države Srbije u Kragujevcu su, 2008, potpisali tadašnji predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i Serđo Markione, u prisustvu ondašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. O izgradnji Fijatove fabrike u Rusiji svojevremeno su pregovarali Vladimir Putin i Serđo Markione.

Sertić je u Kragujevcu ipak obelodanio da se, uslovno rečeno, nešto novo događa u kompaniji FCA Srbija. To novo je redizajn "fijata 500L", a vest o tome je uslovno rečeno novost, jer je naš list, podsetimo, još u januaru, za ovo doba godine, najavio delimičnu "promenu lika" kragujevačkog "velikog fiće", čemu, inače, pribegavaju sve svetske kompanije kad neki model počne da zaostaje za konkurentima na svetskim tržištima. U stručnoj javnosti smatraju da je upravo sada vreme za redizajn, ili restajling "fijata 500L", a da, u dogledno vreme nakon tog posla, treba da stigne i informacija o novom modelu. Ovo, ipak, ne znači da premijer Vučić ne bi trebalo da pokuša u pregovorima sa menadžmentom Fijata da "pogura" proizvodnju barem još jednog modela.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.