Za 20 godina promenili 24 direktora

Izvor: Politika, 17.Sep.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 20 godina promenili 24 direktora

Državna sekretarka u Ministarstvu rada Stana Božović optužila „bivše rukovodstvo” kragujevačkog preduzeća „Šumadija DES” da je „pokralo i zadužilo firmu za 151 milion dinara”

Kragujevac – Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Šumadija DES“ (defektni sluhom – prim. aut.), ponovo je u vestima. Nažalost opet u negativnom kontekstu.

Ovo preduzeće krajem prošle sedmice posetila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << državna sekretarka u Ministarstvu rada Stana Božović. Zgrožena situacijom koju je zatekla, ona je žestoko optužila „bivše rukovodstvo, koje je, kako je rekla, „pokralo i zadužilo firmu za 151 milion dinara“.

– Bivše rukovodstvo je dovelo preduzeće na rub propasti, a pokradeno je sve što je moglo da se ponese, uključujući sav bakar u pogonima koji je preprodat. Poskidani su čak i kablovi koji povezuju struju. Astronomski skupe mašine nikada nisu korišćene, a sredstva za nabavku materijala potrošena su nenamenski, kao i novac iz republičkog budžeta za subvencije na ime plata – izjavila je sekretarka Božović za jedan beogradski list.

Međutim, nije jasno na koga državna činovnica misli kada kaže „bivše rukovodstvo“. To je, možda, i nemoguće precizno utvrditi, budući da su se za poslednje dve godine u preduzeću promenila čak četiri direktora i isto toliko rukovodećih garnitura.

Na početku navedenog perioda preduzećem je upravljao Radoslav Jovanović, posle koga je za direktora imenovan Veroljub Bradić. Njega je zamenio Milan Miladinović, a nedavno je za prvog čoveka „Šumadije DES“ postavljen Milorad Bajović. On je ukupno dvadesetčetvrti direktor za poslednjih dvadeset godina, s tim da je jedan od njegovih brojnih prethodnika na toj funkciji proveo samo jedan dan.

I „Politika“ je pisala o „rašomonijadi“ u „Šumadiji DES“. Ovog leta, zamišljen nad problemima, ali i pun elana da popravi situaciju, tadašnji direktor Miladinović takođe je govorio o nenamenskom trošenju novca, a reč je, konkretno, o 83 miliona dinara, koliko je na račun preduzeća svojevremeno uplatilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Novac je bio namenjen isključivo za isplatu zarada, ali radnici izgleda nisu dobili ništa. Danas im se duguje čak 15 plata.

– Ne znam na šta je utrošen taj novac, budući da sam u preduzeće došao avgusta prošle godine (2012. – prim. aut.), kada je cela priča već bila završena – rekao je Miladinović za naš list, navodeći da preduzeće sada tuže i radnici i bivši direktori, koji „preko suda pokušavaju da naplate sve što im se duguje još od 2004. godine“.

Miladinović je tada upozorio da „suma koju potražuju radnici i bivši direktori nekoliko puta prevazilazi vrednost preduzeća“.

U svojoj izjavi, te tužbe je pomenula i državna sekretarka, napominjući da je preduzeće zbog toga u blokadi 15 miliona dinara, koliko je, kako je rekla, „pokradeno para u periodu od 2010. do 2013“.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada nije poštedela ni čelnike lokalne samouprave. Govoreći o njihovoj ulozi u slučaju „Šumadije DES“, ona je upozorila da kragujevačka vlast „zapravo čeka da firma propadne“, kako bi „došla u posed atraktivne lokacije“.

Ovo preduzeće se zaista nalazi na atraktivnoj lokaciji, na ulasku u grad iz pravca Topole, tj. Beograda, a površina na kojoj se prostiru pogoni „Šumadije DES“ veća je od jednog hektara.

Na ovu činjenicu ukazivali su samo neki rukovodioci preduzeća, napominjući da je zakulisne igre teško razotkriti, pošto su u to umešani mnogobrojni klanovi iz Kragujevca, ali i Beograda. Pominjale su se, čak, i neke sindikalne organizacije koje, navodno, manipulišu radnicima, a sve s ciljem da se organizovanjem brojnih štrajkova preduzeće potpuno obezvredi i „na tacni“ preda u ruke nekom „preduzimljivom“ preduzimaču.

– Scenario je uvek isti. Kad god se preduzeće nađe pred potpisivanjem nekog vrednog ugovora, radnici stupe u štrajk i traže smenu direktora – izjavio je bivši direktor Miladinović, navodeći da je „Šumadija DES“, koja proizvodi različite metalne konstrukcije, imala mnogo porudžbina u poslednje vreme, te da je firma, uz pomoć države, mogla da stane na noge.

„Šumadija DES“ je, inače, u stopostotnom državnom vlasništvu. Reč je o preduzeću u restrukturiranju, čiji bi status, po odluci vlade, trebalo da se reši do sredine naredne godine. Mnogi tvrde da je pokušaj da se preduzeće uništi samo „priprema terena“ za nekog ko je već viđen kako na atraktivnoj lokaciji gradi stambeno-poslovni prostor, dovoljno veliki da zadovolji apetite svih aktera ove „velike pljačke“.

Firma je osnovana 1957. godine, s ciljem da zaposli, obuči i zbrine kako osobe sa invaliditetom, tako i njihove porodice. Preduzeće danas ima 85 zaposlenih, a njih 46 su lica sa različitim fizičkim i mentalnim nedostacima. Poslednjih godina „Šumadija DES“ su potresali brojni štrajkovi glađu, u kojima su, uglavnom, učestvovali oni zbog kojih je firma i osnovana.

Brane Kartalović

objavljeno: 18.09.2013
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Šumadija DES" na rubu propasti

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 16:48

Kragujevac -- Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Šumadija DES" iz Kragujevca dovedeno je na rub propasti...To je zaključila državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović...Ona je prošle nedelje posetila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.