Velika „opoziciona žurka” u Kragujevcu

Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika „opoziciona žurka” u Kragujevcu

Veroljubu Stevanoviću, koji ne može da sakupi 10.000 potpisa za registraciju Zajedno za Šumadiju, okupljanje opozicije potrebno i kako bi koliko-toliko povratio svoju političku poziciju u gradu

Kragujevac – Srpska opozicija okupiće se sledećeg vikenda u Kragujevcu, gradu iz kojeg su devedesetih godina prošlog veka kretale velike demonstracije protiv Miloševićevog režima. Praksu SPO-a, koji je žario i palio na trgu Kod krsta, u centru grada, kasnije, sredinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prošle decenije ovog veka, sledila je i Demokratska stranka, koja je u Kragujevcu započela nekoliko svojih predizbornih kampanja.

Ako se pogleda sastav pozvanih, vidi se da su to opet DS i SPO. S tim da demokrate dolaze u nekoliko kolona, a Verko je promenio „dres”, pa umesto Vukovog i Daninog sada nosi svoj, sa oznakama Zajedno za Šumadiju, stranke u reosnivanju koja još nije uspela da sakupi 10.000 potpisa, koliko je potrebno za upis u registar političkih organizacija.

Gradonačelnik Veroljub Stevanović pozvao je na „žurku” celokupnu srpsku proevropski orijentisanu opoziciju: predsednika DS-a Bojana Pajtića, predsednika LDP-a Čedomira

Jovanovića, lidera Pokreta „Živim za Krajinu” Boška Ničića, predsednika NDS-a Borisa Tadića, kao i njegovog koalicionog partnera u Narodnoj skupštini Dušana Petrovića, lidera stranke Zajedno za Srbiju. Skup će biti organizovan do kraja ovog meseca, najverovatnije 26. ili 27. septembra, pošto prof. dr Bojan Pajtić 25. ima obaveze na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Da li će Pajtićevo poznavanje obligacionog prava pomoći da se prevaziđu očite nesuglasice među opozicionim liderima, teško je reći, pre svega zato što su na njima još vidljive posledice teškog poraza na poslednjim parlamentarnim izborima, kada ih je aktuelni premijer i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić  prosto počistio sa političke scene, ne dajući im nadu da bi se uskoro mogli oporaviti.

Posle tih izbora DS se ponovo, po ko zna koji put, podelio, a „stare” demokrate kao da još nisu oprostile Čedomiru Jovanoviću što je uoči izlaska građana na birališta, marta ove godine, blago koketirao sa naprednjacima „nabacujući” se Vučiću.

„Rano je za koalicije opozicionih stranaka, jer mi tek treba da vidimo ko je opozicija u Srbiji”, izjavio je Pajtić u Kragujevcu prilikom posete GO DS-a.

Jovanović je Pajtiću, ako se tako može reći, odgovorio unapred pre dve nedelje, kada se u društvu lidera srpske „istočne” opozicije Boška Ničića, takođe u Kragujevcu, susreo sa gradonačelnikom Stevanovićem. Okupljanje opozicije je neminovnost, rekao je tada predsednik LDP-a, ali je i dodao: „Ostaje da se vidi ko je spreman da Srbiji ponudi odgovornu opoziciju, a ko misli da je važnije to ko će biti poglavica.”

Valjda zbog toga iskusni Stevanović poslednjih dana uporno ponavlja kako bi najveća prepreka ujedinjenju opozicije mogla biti liderska „sujeta i lična ambicija”. Takvima je gradonačelnik Kragujevca zabranio ulaz na „žurku” kojoj, možda, neće prisustvovati ni Tadić, ni Petrović. Lider NDS-a još se nije izjasnio hoće li prihvatiti Stevanovićev poziv, a neizvesno je i učešće predsednika LSV-a Nenada Čanka, kao i Zorana Živkovića, koji predvodi Novu stranku. Za neke od njih u ovom trenutku je, izgleda, važnija „vojvođanska žurka”.

S obzirom na opozicionu tradiciju Kragujevca, logično je što se skup održava ovde, a i Stevanović je neko ko bi, budući da je dobar sa svima, mogao pozitivno da utiče na prevazilaženje

sukoba unutar opozicionog bloka. Istovremeno, njemu je u ovom trenutku okupljanje opozicije potrebno i kako bi koliko-toliko povratio svoju političku poziciju u gradu, dobrano uzdrmanu izlaskom SPS-a i članova bivšeg G17 plus iz lokalne vlasti.

Ostaje, međutim, nejasno kako Stevanović misli da bude stožer okupljanja opozicije kada ni u svom gradu ne može da sakupi dovoljan broj potpisa za registraciju stranke Zajedno sa Šumadiju. Do sada su uspeli da prikupe jedva oko 5.000, a potpisivanje je počelo još u maju.

Istovremeno, Kragujevac je u ogromnim finansijskim problemima, gotovo sva javna i komunalna preduzeća su pred bankrotom, a gradonačelnik se, ipak, nudi da „spase Srbiju” od Vučića, koji danas, uprkos mnogobrojnim problemima, a prema svim istraživanjima, ima podršku 50 odsto punoletnih građana ove zemlje.

Brane Kartalović

objavljeno: 22.09.2014
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.