Umesto 47 banaka krvi, ubuduće samo četiri centra

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto 47 banaka krvi, ubuduće samo četiri centra

Zakon o transfuzijskoj medicini, o kome će poslanici raspravljati na narednom zasedanju, predviđa da, umesto dosadašnjih 47 banaka krvi, postoje samo četiri centra, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Dr Branko Čalija, predsednik Republičke stručne komisije za transfuziologiju, najavljuje da bi predloženi zakon trebalo da uredi i ujednači organizaciju prikupljanja krvi.

Glavna novina je da će, umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi i transfuzioloških >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << službi, ubuduće postojati samo četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Centri u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu biće međusobno povezani informacionim sistemom, ali i sa svim bolnicama.

"Do sada su ovi centri bili kao raštimovani orkestar, svako je mislio o svom, umesto o jedinstvenom i zajedničkom interesu kada je reč o prikupljanju, testiranju i distribuciji krvi. Svaka bolnica ima svoju transfuziološku službu, koja se bavi i prikupljanjem i obradom krvi, a to je skup i neracionalan sistem", objašnjava Čalija za Politiku.

On kaže da ovo ne znači da će transfuziolozi koji rade u lokalnim bolnicama ostati bez posla. Iako klinički transfuziolog više neće prikupljati krv dobrovoljnih davalaca i odlaziti na teren, u svakom času će morati da zna sve  o potrebama svojih pacijenata za najdragocenijom tečnošću.

Čalija tvrdi da će novi sistem spečiti nestašice krvi. Kaže da će četiri centra biti stalno u kontaktu, dopunjavaće se u radu, a niko neće ignorisati potrebe drugih, kao što se sada dešava.

Autor: Politika
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.