UPISNA GROZNICA Za školarinu i šest plata

Izvor: Blic, 20.Maj.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPISNA GROZNICA Za školarinu i šest plata

Od 59.000 svršenih srednjoškolaca, državne fakultete moći će da upiše 35.000 brucoša. Oko 22.000 njih imaće priliku da studira o trošku države, dok će ostali za školarine morati da izdvoje od 56.000 do 240.000 dinara

Tako će u Beogradu biti mesta za 15.000 brucoša, u Novom Sadu za njih 9.000, u Nišu će biti slobodno oko 3.200 mesta, u Kragujevcu oko 3.000, a u Prištini 1.800.

Najveći trošak očekuje studente Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će za godinu dana studija morati da odvoje 240.000 dinara, odnosno čak šest prosečnih zarada. Po visini školarine, skoro u stopu prati ga Stomatološki fakultet, čiji će brucoši koji ne budu imali sreće da upadnu na budžet za školarinu morati da daju 180.000 dinara. Najniža školarina očekuje buduće studente Rudarsko-geološkog, gde jedna godina na fakultetu košta 56.000 dinara

Sudeći po broju upisnih bodova s prošlogodišnjeg prijemnog, najoštrija konkurencija očekuje se na FON-u, Elektrotehničkom fakultetu i Fakultetu bezbednosti, gde će se za jedno mesto boriti tri kandidata.

Ekonomija i pravo

Ekonomski i Pravni u Beogradu, nekad najtraženiji fakulteti, prošle godine su primili svega stotinak prijava više nego što imaju mesta, a iako prethodnih godina nije uspevao da popuni kvote, Mašinski fakultet prošle godine bio je jedan od popularnijih.

- Prošle godine imali smo najviše prijavljenih na istoriji, blizu 1.700, a primili smo ih na kraju ukupno 670. Sličnu situaciju očekujemo i ove godine. Najveće interesovanje vlada za smer Informacione tehnologije, ali svi oni koji ne uspeju da ga upišu, upisuju se na menadžment - kažu za „Blic“ na FON-u.

Zbog velike potražnje za IT stručnjacima Tehnički fakultet u Novom Sadu povećao je kvote za IT smerove, a veliko je interesovanje i za beogradski ETF.

- Očekujemo da ćemo ove godine imati nešto više prijavljenih nego prošle, kada ih se 1.300 borilo za 660 mesta. Na softverskom inženjerstvu uvek budu tri kandidata na jedno mesto, a na drugim smerovima na jedno mesto idu dva brucoša. Kod nas se niko ne upiše ko nije odličan - kaže za „Blic“ Branko Kovačević, dekan ETF-a.

Na Beogradskom univerzitetu gužva se očekuje i na Medicinskom fakultetu, na smeru za psihologiju na Filozofskom fakultetu, na molekularnoj biologiji na PMF-u i agroekonomiji na Poljoprivrednom fakultetu. Društveni fakulteti definitivno su izgubili titulu najpopularnijih.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.