U Kragujevcu blokirani put, pruga i „Fijat”

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu blokirani put, pruga i „Fijat”

Ogorčeni na gradsku vlast, koju optužuju za propast preduzeća, radnici kragujevačkog „Autosaobraćaja poručili da se neće pomeriti sve dok im se ne obrati Aleksandar Vučić

Kragujevac – Oko 200 radnika „Autosaobraćaja“ juče oko deset sati blokiralo je glavni saobraćajni koridor kroz Kragujevac, put i prugu ka Kraljevu, kojom „Fijat“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << transportuje automobile do Luke Bar u Crnoj Gori. Na raskrsnici u Grošnici, gde se nalazi i železnička stanica, parkirali su autobuse i tako zaustavili putni i železnički saobraćaj ka Beogradu i Lapovu.

Zaposleni traže da im se isplati devet zaostalih zarada, sprovede socijalni program, poveže staž, overe zdravstvene knjižice i utvrdi ko je uništio preduzeće. Nadležnima su uputili zahtev da se iz „sudskih fioka“ izvuku sve prijave koje su podneli protiv odgovornih za propast firme.

Ogorčeni na gradsku vlast, koju optužuju za sistematsko urušavanje firme, oni su juče sa mesta protesta najurili člana Gradskog veća za komunalna pitanja Zorana Jovanovića. Posle neuspešnog pokušaja da im se obrati, on se povukao sa „poprišta“ koje su zauzeli besni radnici „Autosaobraćaja“, nekada jednog od najvećih prevoznika u Srbiji a danas preduzeća u restrukturiranju kome zbog dugova od oko 650 miliona dinara preti stečaj.

Iako im je u policiji, koja je obezbeđivala skup, rečeno da je blokada saobraćajnica krivično delo, protestanti su poručili da će na „barikadama“ ostati sve dok im se ne obrati prvi potpredsednik vlade i lider SNS-a Aleksandar Vučić, koga su pozvali u pomoć.

– Ostajemo ovde sve dok Vučić ne dođe. Ne želimo više da razgovaramo sa gradskom vlašću. Ona nas je dovde i dovela, jer je svoje ljude postavljala za direktore. Ovo može da reši samo država, samo država može da pohapsi lopove – bile su reči predsednice Slobodnog sindikata Suzane Marković, koja je naglasila da taj sindikat ne stoji iza protesta, jer su se, kako je rekla, radnici „samoorganizovali“ u zaštiti svojih prava.

Pre nego što je napustio protestni skup, novinarima se obratio i većnik Jovanović:

– Šta smo mi krivi. To preduzeće ima svoje upravljačke organe, koji su u svakoj prilici mogli da smene direktore koji su radili loše. Reč je o akcionarskom društvu i grad nema pravnog osnova da pruži pomoć. Otpisan im je dug od oko 500 miliona dinara, a država, koja ima najviše akcija u „Autosaobraćaju“, već godinama u tu firmu nije delegirala svoje predstavnike – rekao je on.

Jučerašnja blokada puta i pruge samo je nastavak protesta koji je započeo prošle srede, kada su zaposleni u „Autosaobraćaju“ iznenada blokirali glavnu autobusku stanicu u Kragujevcu. Na taj način obustavljen je prevoz putnika na 104 međugradske linije, koje je držalo ovo preduzeće. Radnicima „Autosaobraćaja“ tada je iz gradske uprave poručeno da se obraćaju na „pogrešnu adresu“.

Početkom ovog meseca, grad je sa „Autosaobraćajem“ raskinuo ugovor o prevozu putnika na prigradskim linijama, navodeći da je to morao da učini posle mnogobrojnih žalbi Kragujevčana koji zbog neredovnog polaska autobusa nisu mogli da stignu do svojih odredišta.

Odlukom grada, prigradski prevoz je poveren beogradskoj „Lasti“ i kragujevačkom „Vulović transportu“, koji su od „Autosaobraća“ već preuzeli i sve gradske linije.

– Ostali smo bez posla, ne našom krivicom. Bili smo spremni da radimo, ali firma je godinama sistematski uništavana. Poslovodstva su pravila dugove i u saradnji sa gradskom vlašću otuđivala imovinu preduzeća. Već devet meseci nismo primili platu i naša deca su gladna – uglas su na ponavljali radnici „Autosaobraćaja“.

Zahteve radnike podržao je aktuelni direktor preduzeća Slobodan Sretenović, koji je na tu funkciju, po odluci nadzornog odbora, imenovan kao penzioner. Prema njegovim rečima, sva neprodata imovina „Autosaobraćaja“, osim glavne autobuske stanice u Kragujevcu i odmarališta u Buljaricama kod Budve, nalazi se pod hipotekom, a blokirani su i svi računi firme. Sretenović juče, međutim, nije mogao da kaže gde je završio novac od centralne garaže „Autosaobraćaja“, koju je grad, kao građevinsku parcelu, još pre pet godina prodao trgovinskom lancu „Supernova“.

Sumnjaju da je deo novca završio u gradskoj kasi i privatnim džepovima, zbog čega su policiji i tužilaštvu podneli više krivičnih prijava.

Propast preduzeća nagoveštena je sredinom prošle decenije, kada su zaposleni, u jednoj čudnoj privatizaciji, počeli da poklanjaju svoje akcije direktoru firme, koji je tada govorio da je to jedini način da zadrže radna mesta i da se preduzeće spase od „sumnjivih kupaca“. Inače, policija je već uhapsila nekoliko funkcionera „Autosaobraćaja“, koji su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i finansijske malverzacije.

Brane Kartalović

objavljeno: 23.10.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.