Izvor: Politika, 31.Jan.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći srpski ustanak – Karađorđe protiv Sulejmana

Za besplatan kurs turskog jezika u kragujevačkoj Prvoj gimniziji vlada veliko interesovanje, prijavili se srednjoškolci, studenti, profesori, nezaposleni, penzioneri...

Kragujevac – Ispred škole spomenik Vuku Karadžiću, a u školi se uči turski jezik!Društvene mreže su prosto proključale prošle nedelje, kada je iz Prve (kragujevačke) gimnazije stiglo zvanično obaveštenje da ova škola uvodi besplatan kurs turskog jezika. Negativni komentari, u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su se forumaši pozivali na nacionalno dostojanstvo i viševekovno ropstvo pod Osmanlijama, brzo su ispunili onlajn prostor.

Najradikalniji protivnici ove ideje pokrenuli su i potpisivanje peticije za zabranu turskog jezika u našim školama. Njih je posebno razgnevilo to što se tečaj turskog organizuje u školi sa nacionalnim predznakom. (Prva gimnazija u Kragujevcu, kao najstarija škola južno od Save i Dunava i preteča beogradskog Liceja, proglašena je za obrazovnu ustanovu od posebnog, nacionalnog značaja 2008. godine, odlukom vlade.)

U školi se nisu nadali ovakvim reakcijama, ali su njihova druga očekivanja, ona pozitivna – premašena. Za kurs turskog jezika u kragujevačkoj Prvoj gimnaziji vlada veliko interesovanje. Među prijavljenima je najviše srednjoškolaca, ali su želju da nauče turski jezik pokazali studenti, profesori, ali i penzioneri i nezaposleni.

– U početku nam se javilo petnaestak naših đaka, a onda su prijave počele da stižu i iz drugih škola. To se moglo očekivati, pošto je poziv upućen prvenstveno toj populaciji. Međutim, posle toga su počeli da nas zovu i studenti i profesori, a najveće iznenađenje je bilo kada nam se javilo nekoliko penzionera i nezaposlenih. Mislili smo da će biti dovoljna jedna učionica, sa oko 25 mesta, ali u ovom trenutku imamo više od 60 prijavljenih. Zato smo odlučili da đaci i studenti pođu sad, a za starije ćemo kurs organizovati tokom leta – kaže za „Politiku” školski psiholog Ivan Nedeljković, koji je u Prvoj gimnaziji i koordinator za međunarodnu saradnju.

Kurs počinje sedmog februara, a zainteresovani se mogu prijaviti još do kraja ove sedmica, podseća naš sagovornik. Negativne komentare i pozive na zabranu turskog jezika, on pripisuje „dokonim forumašima”, ne isključujući mogućnost da je među njima bilo i učenika Prve gimnazije.

– Primedbe su neozbiljne. Mi smo škola koja stvara intelektualce, ljude koji razumeju šta su globalni tokovi, koji znaju da je povezivanje i razumevanje među ljudima različitih kultura danas neophodno. Zato će svi polaznici kursa imati mogućnost da nauče nešto novo o kulturi tog naroda, kao što je, na primer, tradicionalna ebru tehnika slikanja na vodi – objašnjava Nedeljković, navodeći da u Turskoj postoji 80 univerziteta koji su besplatni za strance koji uče turski.

Prva gimnazija je kurs turskog jezika organizovala zahvaljujući Regionalnom centru za usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, sa sedištem u Kragujevcu, koji ima dobru saradnju sa turskim edukativnom centrom „Bejza” u Beogradu. Predavači će biti profesori iz Turske.

Đaci trećeg razreda Prve gimnazije sa kojima smo razgovarali kažu da to što je kurs besplatan uopšte nije bilo od presudnog značaja kada su doneli odluku da uče turski.

– Ja sam jezički smer. Imam engleski i nemački, ali mislim da čovek treba da zna što više jezika. Time sam se rukovodila kada sam se prijavila na kurs turskog – kaže sedamnaestogodišnja T. B.

– Ne, nije bilo bitno što je kurs besplatan. Prijavila bih se i da je trebalo da se plati, jer znam da čovek vredi onoliko koliko jezika zna – dodaje njena vršnjakinja A. G.

Inače, u Prvoj gimnaziji u Kragujevcu već četiri godine postoji kurs češkog jezika, koji je organizovan u saradnji sa kolegama profesorima iz Južnomoravske regije. „Dokoni forumaši”, kako ih naziva Nedeljković, nisu imali ništa protiv tog jezika.

Nismo, doduše, čuli ni da se neko buni protiv nemačkog, jezika naroda čiji su pripadnici 1941. u kragujevačkim Šumaricama izvršili strašnu odmazdu nad nedužnim civilima. „Dokonim forumašima”, izgleda, ne smeta ni francuski, ni engleski, ni italijanski, jezici kojima govore oni koji su nas bombardovali 1999. godine. Pojedinima se, izgleda, priviđaju samo „turski kočevi”, ne i bombe sa osiromašenim uranijumom.

„Zar vam nije bilo dosta 500 godina”, „Karađorđe se sad prevrće u grobu”, „Biće da su klinke poludele za Sulejmanom”, „Treba da napravimo kočeve, pa da se sami nabijemo”, samo su neki od komentara koji su se pojavili na društvenim mrežama.

„Učimo turski, a kada ćemo početi da učimo srpski”, ovaj komentar je, možda, na mestu, izuzimajući naravno kontekst. Svaka briga za sopstveni narod i jezik je dobrodošla, ali se patriotizam ne iskazuje glupošću i pozivanjem na zabranu učenja drugog jezika, pa makar njime govorili i oni čiju su preci naše ustanike nabijali na kolac.

Brane Kartalović

objavljeno: 31.01.2015.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.