Srbija obeležava Dan sećanja na srpske žrtve

Izvor: Politika, 21.Okt.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija obeležava Dan sećanja na srpske žrtve

BEOGRAD – Srbija će prvi put obeležiti 21. oktobar kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu ustanovljen je prošlogodišnjim izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima, a obeležava se kao sećanja na 21. oktobar 1941. i krvavu jesen te godine kad su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije.

Kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obeležavanja 71. godišnjice streljanja građana Kragujevca u Drugom svetskom ratu predsednik Srbije Tomislav Nikolić će posetiti memorijalni park „Šumarice” u Kragujevcu i prisustvovati „Velikom školskom času”.

„Veliki školski čas” je antiratna manifestacija kojom se iz Kragujevca svake godine svetu upućuje poruka da se nikada ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata, kada su fašističke snage 1941. godine u tom gradu streljale hiljade nevinih građana, među kojima đake i profesore Prve kragujevačke gimnazije.

Kraj spomenika „Peto tri”, biće izvedena poema „Oni su ušli u naš dom” Jovana Zilvaka, za koju je muziku komponovao Miroslav Štatkić, a kostime i scenografiju, u kojoj će učestvovati više od 40 glumaca i statista, uradio je Milivoje Štulić.

Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu streljale više hiljada civila u znak odmazde, što se smatra jednim od najtragičnijih događaja na tlu Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok su savremena istraživanja utvrdila imena 2.792 ubijene osobe, među kojima 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Skupština Srbije usvojila je decembra prošle godine izmene Zakona o državnim i drugim praznicima, kojim je predviđeno obeležavanje tri nova praznika, a među njima i 21. oktobra.

Tim izmenama uvedeno je obeležavanje 22. aprila kao Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, koji je, takođe, radni dan, kao i 11. novembar kao Dan primirija u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava neradno.

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu obeležava se radno.

Nikolić položio venac u „Šumaricama”

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac u Spomen parku „Šumarice „ u Kragujevcu, na obeležavanju Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, kojem su prisustvovali državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave i mnogobrojni građani.

Vence ispred spomenika „Pet do tri” u Šumaricama, gde su nemački nacisti pre 71 godinu streljali 2.792 civila položili su predstavnici Vlade Srbije i Narodne skupštine, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Belorusije, kao i predstavnici gradova – pobratima Kargujevca i lokalne samouprave.

Moleban je služio vladiika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Kraj humke streljanim venac su prvi položili i predstavanici Prve kragujevačke gimnazije, iz čijih učionica je na desetine dece i profesiora dovedeno na streljanje 21. oktobra 1941. godine.

Tanjug

objavljeno: 21/10/2012
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.