Skupština:Nema više duplih funkcija

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština:Nema više duplih funkcija

Beograd -- U Skupštini Srbije nema više poslanika sa duplim funkcijama, budući da je Petru Petroviću iz Jedinstvene Srbije prihvaćena ostavka.

Skupština grada Jagodine razrešila je Petrovića funkcije zamenika gradonačelnika Jagodine.

Na poslanički mandat ostavke su podneli i lider JS i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković, gradonačelnik Kragujevca i lider stranke "Zajedno za Šumadiju" Veroljub Stevanović, kao i predsednik Skupštine Kragujevca i Stevanovićev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranački kolega Saša Milenić.

To su učinili i poslanici Ujedinjenih regiona Srbije Nebojša Zdravković, koji se opredelio da i dalje obavlja funkciju zamenika gradonačelnika Kragujevca, i Dragi Damjanović koji će u buduće biti samo predsednik opštine Žagubica.

Tako u skupštinskim klupama više ne sedi nijedan poslanik koje je Agencija za borbu protiv korupcije 21. septembra obavezala da u roku od 15 dana prestane sa istovremenim obavljanjem dve nespojive funkcije.

Poslanik Socijalističke partije Srbije i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ranije je najavio da će ostati u tom preduzeću, ali su pojedini mediji pre nekoliko dana preneli saznanja da on, ipak, nije u sukobu interesa, jer njegova funkcija poslanika nije u sukobu sa funkcijom direktora, budući da ga je na tu funkciju postavila Vlada Srbije, a ne republički parlament.

Poslanika sa duplim funkcijama ima i u Skupštini Vojvodine, a koordinator vladajuće koalicije u toj instituciji Dragoslav Petrović početkom septembra je najavio da će svi poslanici, na koje se odnosi odluka Ustavnog suda Srbije o nespojivosti funkcija, podneti ostavke.

To se odnosi na 13 poslanika u pokrajinskom parlamentu od ukupno 120, ali i na izvestan broj funkcionera u izvršnim telima lokalnih samouprava i javnim preduzećima.

Od tih 13 poslanika sa dve ili više funkcija svi su u vladajućoj koaliciji, s tim da 12 pripada poslaničkoj grupi "Za evropsku Vojvodinu", sa Demokratskom strankom na čelu, a jedan je član Socijalističke partije Srbije.

U toj grupi nalaze se gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, predsednici opština Tomislav Bogunović (Bač), Živorad Smiljanić (Apatin), Milivoje Vrebalov (Novi Bečej) i drugi.

U Skupštinu Vojvodine do 21. septembra stigle su ostavke na poslaničke mandate gradonačelnika Novog Sada Pavličića, kao i predsednika opština Novi Bečej, Srbobran i Sečanj, Milivoja Vrebalova, Branka Gajina i Predraga Miloševića.

Ranije su ostavke na poslaničke funkcije podneli predsednici opština Sremski Karlovci i Inđija Milenko Filipović i Goran Ješić, kao i državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Jovica Zarkula.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Jagodina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.