Sajam seoskog turizma u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam seoskog turizma u Kragujevcu

Jedanaesti  Međunarodni sajam seoskog turizma u Kragujevcu okupio je i ove godine brojne izlagače, nacionalne, regionalne i lokalne turističke organizacije i agencije . Upoznavanje turističkih potencijala Srbije, prirodnih lepota i kulturno istorijskog bogatstva sa posebnim osvrtom na seoski turizam sve više privlači kako domaće tako i strane turiste.

Seoski turizam sve više privlači turiste a široka ponuda različitih regija u Srbiji nudi bogati asortiman jer svaki kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ima svoje posebnosti, prirodne lepote i kulinarske specijalitete.

" Ne možemo samo da govorimo o seoskom turizmu bez propratnih proizvoda, bogate istorije i kulturnog nasleđa Centralne Srbije. Baziramo se svi na tradiciji i na dobrom gostoprimstvu, kulinarskim specijalitetima, vinarijama i to je ono što krasi Centralnu Srbiju" rekao je Momčilo Sretenović- direktor Turističke organizacije Rekovac

" Kada kažemo turistička regija Zapadne Srbije to je 12 gradova i opština i mi smo najposećenija regija u Srbiji posle Beograda. Osnov turizma čine planine Zlatibor, Tara, Zlatar i Golija. Imamo oko 250 kategorisanih domaćinstava na teritoriji regije koja nude zaista jedan kvalitetan smeštaj u prirodi, uz naravno domaće specijalitete odnosno gastronomiju po kojoj smo prepoznatljivi" potvrdio je Miroslav Rađen- direktor Turističke organizacije regije Zapadne Srbije

"Imamo seoska domaćinstva, salaše koji su sada postali već brend Vojvodine. Primer razvoja seoskog turizma je naselje Vrdnik gde imamo veliki broj seoskih domaćinstava. Naravno ono na čemu bi trebali da radimo u Vojvodini jeste produženje boravka posetioca u tim seoskim sredinama" dodala je Milica Šušić iz Turističke organizacije Vojvodine.

Razvoj seoskog turizma povezan je sa ponudom različitih aktivnosti u prirodi ali i šarenolikim gastronomskim specijalitetima među kojim se nalaze i neobične kombinacije proizvoda poput džema od ljutih papričica, slatka od zelenog paradajza i ajvara sa sušenim vrganjima.

"Na rečenicu da je džem od ljutih papričica ljudi nas gledaju zbunjeno, sa nekom dozom nepoverenja, međutim kada se proba to je fantastično i svi su oduševljeni kaže Danica Marić proizvođač voća i povrća.

"Mi smo čuli za miks različitih pečuraka ali mi smo sada krenuli sa pečurkom koja je na našim terenima zastupljena i zašto da miksujemo recimo sa šampinjonom ili bukovačom koje se uzgajaju veštački već mi koristimo ono što u prirodi može da se nađe i da se osuši prirodnim putem. Spojili smo dve stvari papriku i vrganj koji imaju dobre efekte na organizam", dodaje njen muž Željko .

"Imamo 6000 stabala pod voćem i na osnovu toga smo rešili i da krenemo sa proizvodnjom domaće rakije i domaćih likera. Meni je specifičan recimo liker od kopriva, bogat je gvožđem, osnova je komova rakija, zaslađen je medom i nema ni trunke šećera i pre svega je zdrav" rekla je za RTV Biljana Milošević, iz Medveđe, kod Despotovca.

"Naši gosti žive zajedno sa nama i tu su razne aktivnosti poput branja malina, šumskih plodova, kupljenje sena… Vole da rade sve ono što mi radimo a jedna od aktivnosti je i prerada domaćih šumskih plodova pošto se mi na to baziramo, toga ima dosta gore kod nas i oni vole da prave svoja slatka, svoje sokove i to sa ponosom nose kući kao svoj suvenir" smatra Radica Tomić- vlasnik seoskog domaćinstva u Krivoj Reci na Kopaoniku

Da se seoski turizam razvija u Srbiji pokazuje i podatak o povećanom broju registrovanih domaćinstava a povratak prirodi i seoskom načinu života privlači kako domaće tako i inostrane turiste.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.