Razvija se seoski turizam u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2019, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvija se seoski turizam u Srbiji

Jedanaesti po redu Međunarodni sajam seoskog turizma u Kragujevcu okupio je i ove godine brojne izlagače, nacionalne, regionalne i lokalne turističke organizacije i agencije . Upoznavanje turističkih potencijala Srbije, prirodnih lepota i kulturno istorijskog bogatstva sa posebnim osvrtom na seoski turizam sve više privlači kako domaće tako i strane turiste.

Seoski turizam sve više privlači turiste a široka ponuda različitih regija u Srbiji nudi bogat asortiman jer svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kraj ima svoje posebnosti, prirodne lepote, bogato istorijsko nasleđe i kulinarske specijalitete.

"Baziramo se svi na tradiciji i na dobrom gostoprimstvu, kulinarskim specijalitetima, vinarijama i to je ono što krasi Centralnu Srbiju", rekao je Momčilo Sretenović, direktor Turističke organizacije Rekovac.

"Kada kažemo turistička regija Zapadne Srbije to je 12 gradova i opština i mi smo najposećenija regija u Srbiji posle Beograda. Imamo oko 250 kategorisanih domaćinstava na teritoriji regije koja nude zaista jedan kvalitetan smeštaj u prirodi", rekao je Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadne Srbije.

"Imamo seoska domaćinstva, salaše koji su sada postali već brend Vojvodine gde posetioci mogu da uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi. Naravno ono na čemu bi trebali da radimo u Vojvodini jeste produženje boravka posetioca u tim seoskim sredinama", rekal je Milica Šušić, Turistička organizacija Vojvodine.

Razvoj seoskog turizma povezan je sa ponudom različitih aktivnosti u prirodi ali i šarenolikim gastronomskim specijalitetima.

"Meni je specifičan recimo liker od kopriva, bogat je gvožđem, osnova je komova rakija, zaslađen je medom i nema ni trunke šećera i pre svega je zdrav", rekla je Biljana Milošević, destilerija ,,Milošević’’, selo Medveđa, Despotovac.

"Naši gosti žive zajedno. Vole da rade sve ono što mi radimo a jedna od aktivnosti je i prerada domaćih šumskih plodova pošto se mi na to baziramo, toga ima dosta gore kod nas i oni vole da prave svoja slatka, svoje sokove i to sa ponosom nose kući kao svoj suvenir", rekao je Radica Tomić- seosko domaćinstvo ,,Tomić’’, selo Kriva Reka, Kopaonik.

Da se seoski turizam razvija u Srbiji pokazuje i podatak o povećanom broju registrovanih domaćinstava a povratak prirodi i seoskom načinu života privlači kako domaće tako i inostrane turiste.


Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.