Radnici zauzeli skladišta municije

Izvor: B92, 23.Maj.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici zauzeli skladišta municije

Kragujevac -- Više od 300 radnika fabrike "Zastava oružje" blokirali su jutros magacine sa naoružanjem i magacine municije u krugu fabrike u Kragujevcu.

Oni su nezadovoljni zbog nerešavanja statusa i krize u fabrici i zbog kašnjenja isplate aprilske zarade.

Predsednik samostalnog sindikata Dragan Ilić najavio je da će radnici držati pod blokadom magacine danonoćno, dok vlada ne nađe rešenje za njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problem.

On je naveo da je odluka da se blokiraju magacini doneta zbog odbijanja Vlade da se na inicijative u sindikata razgovara o temama koje su ključne za radnike i budućnost fabrike.

U Samostalnom sindikatu "Zastave oružja” kažu da država nema sluha za njihove nagomilane probleme. Jedini ugovoreni posao u ovoj godini, tvrde u sindikatu, je za Vojsku Srbije i njegova vrednost je 300 miliona dinara, dok je za isplatu zarada mesečno potrebna četvrtina tog iznosa. S druge strane, za ugovore vredne 26 miliona dolara koje bi fabrika mogla da realizuje, nedostaju saglasnosti ministarstava.

"Za izvoz naših proizvoda, pa i za realizaciju ovog konkretnog ugovora potrebna je saglasnost ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova i inostranih poslova na osnovu čega ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja daje odobrenje", podsetio je Ilić i naveo da u slučaju da jedno ministarstvo ne da saglasnost, ministarstvo ekonomije ne može da da odobrenje.

Prema informacijama sindikata, ministarstvo inostranih poslova je to koje nije dalo saglasnost za izvoz vredan 26 miliona evra, navodi Ilić. On dodaje i da pored tog ugovorenog izvoza, postoji još nekoliko ugovora vrednosti 100.000 evra. "Reč je o izvozu lovačkog i sportskog oružja u afričke zemlje za šta takodje dugo čekamo na dozvole", kaže predsednik sindikata "Zastava oružja".

Poslovdstvo tvrdi da "ulaže napore"

Direktor kragujevačke fabrike "Zastava oružje" Rade Gromović u pisanoj izjavi za medije navodi "da poslovodstvo ulaže maksimalne napore u cilju obezbedjivanja posla i zaključivanja ugovora za izvoz" i dodaje "da ti izvozi nisu realizovani na potrebnom niovu zbog složene političke situacije u svetu i zastoja u tražnji na tradicionalnim tržištima".

Istaknuto je i "da je poslovodstvo u stalnoj komunikaciji sa nadležnim državnim institucijama, smatrajući da se složena poslovna situacija može prevazići uz aktivno učešće svih releventnih subjekata koji mogu dati doprinos stabilizaciji poslovanja".

Poslovodstvo fabrike "Zastava oružje" saopštilo je i da postoje primereniji načini za ostvarivanje i realizaciju socijalnog dijaloga između sindikata i nadležnih državnih institucija i da ulaže maksimalne napore u cilju obezbeđivanja posla.

"Po pitanju bezbednosne situacije u preduzeću, poslovodstvo je sprovelo sve neophodne aktivnosti na zaštiti svih materijalno tehničkih sredstava i vojne opreme u zazetim magacinima", navedeno je u saopštenju poslovodstva kragujevačke fabrike "Zastave oružje".

U fabrici "Zastava oružje" je uposleno 2.150 radnika, a prosečna zarada je oko 31. 000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.