Protesti širom Srbije: Novinari ne odustaju od smene Gašića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jan.2016, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti širom Srbije: Novinari ne odustaju od smene Gašića

U gradovima širom Srbije održan je protest novinara koji traže smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksitičkih komentara upućenih koleginici sa B92.

U Beogradu se ispred Vlade Srbije okupilo oko 300 ljudi na protestu "Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" i zatražilo smenu ministra. Na ulaz u Vlade Srbije postavljen je plakat sa siluetom novinarke iznad koga piše "jedna novinarka", a novinari su nosili papire na kojima je pisalo "Folow >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << me" i "Novinari ne kleče".

Novinarka Antonela Riha pročitala je proglas u kojem je navedeno da se pored Gašićeve smene traži i da se obezbede uslovi za izveštavanje u javnom interesu, da pre svega nosioci važnih političkih funkcija ravnopravno tretiraju žene.

Zahteva se i da se povodom izjava Gašića oglasi i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovaca i da objasni šta je on to radio u vreme svog mandata.

U proglasu se traži i da se po tom pitanju oglasi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da kaže odakle mu informacije sa kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i da kaže da li je Obradović praćen.

Novi Sad: Smena nije dovoljna

Na centralnom trgu Novog Sada ovaj put okupilo se više od sto novinara i građana koji su zatražili od predsednika Vlade Aleksandra Vučića da konačno smeni ministra Gašića zbog njegove seksističke izjave.

Novinarka Maja Živanović je prisutne podsetila na ranije verbalne napade na novinare od strane političara širom Srbije. Ona je naglasila da je krajnje vreme da se novinarima omogući da rade svoj posao kako treba.

„Možda je novinarstvo pokleklo ali politika je pala najniže. Zbog toga tražimo od političkih stranaka na svim nivoima vlasti da u ovoj izbornoj godini garantuju da će svaki novinar u svakoj opštini i gradu u Srbiji moći da obavlja svoju novinarsku dužnost, bez ometanja i bez pritisaka“, naglasila je ona.

Aktivistkinja za ljudska prava Jelena Anđelovski je podsetila Novosađane na to da se u Srbiji nasilje nad ženama ne kažnjava na andekvatan način i da država ne podržava borbu protiv te vrste nasilja.

„Ova situacija sa takozvanim ministrom pokreće nekoliko pitanja. U ovoj zemlji zločinci mirno žive, mirnije nego žene. U prošloj godini u Srbiji je ubijeno 33 žene od strane muškaraca koji su im bili poznati. Ipak Skupština Srbije je ignorisala amandman na Zakon o policiji koji bi dao mogućnost da nasilnika izmeste na dve nedelje iz kuće. Pa kako možemo onda da očekujemo da predsednik Vlade smeni jednog takvog čoveka koji pred kamerama vređa novinarku?“, upitala je ona.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić naglasio je da eventualna smena ministra nije dovoljna.

„Ja mislim da treba promeniti naše zahteve. Treba da tražimo garancije da Gašić više nikada neće biti ni na jednoj javnoj funkciji. Sve ostalo je samo njihovo vežbanje koliko mi možemo nisko da kleknemo“, rekao je on.

Na skupu je došlo do manjeg incidenta kada je jedan prolaznik okupljene nazvao ustašama. Policija je reagovala i legitimisala muškarca.

Kragujevac: Manji broj na protestu

Na centralnom gradskom trgu Kod krsta u Kragujevcu se okupilo znatno manje građana ali i novinara koji su izrazili svoje negodovanje zbog nepristojnog odnosa vlasti prema novinarima, ali i prema institucijama i građanima Srbije.

Na protestu podrške koleginici Zlatiji Labović, na kome je ponovljen zahtev za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića, bio je i Kazimir Petrović, jedan od doajena kragujevačkog novinarstva koji je okupljanje novinara i građana doživeo kao podršku očuvanju časti, dostojanstva i ponosa novinarske profesije.

“Ovde sam jer mislim da je novinarstvo, u našem današnjem društvu i političkom okruženju veoma zapostavljeno, i gurnuto u ćošak. Više nije ‘sedma sila’ kakva je nekada naša profesija bila. Slobodno mogu da kažem da je novinarstvo pod nekakvom kontrolom i da nezavisnog novinarstva više nema”, kaže Petrović za Radio Slobodna Evropa.

Sociološkinja Lela Vujošević kaže za naš programa da je došla na protest jer smatra da je to stvar solidarnosti sa novinarima, ali i svim građanima, jer je prema njenim rečima “lanac klečanja i poniženja” znatno duži, a bahat odnos vlasti prema novinarma nije samo pitanje novinarske profesije i poniženih žena, već svih državnih institucija i građana.

“Mislim da je to stvar svih nas, jer smo svi mi poniženi kao ljudi, a ponižene su i institucije. Poniženi su nezaposleni jer moraju da kleče da bi dobili posao, bez obzira na svfoje kvalitete, poniženi su i zaposleni jer i oni moraju da kleče pred svojim moćnicima da ne bi dobili otkaz. Ponižene su i institucije jer i njihovi rukovodioci moraju da kleče pred političkim moćnicima da bi dobili novac za rad koji zaslužuju, a ponižena je i cela zemlja”, kaže Vujoševićeva.

Kao i prethodno, i ovo okupljanje novinara i građana prošlo je bez zvaničnih govora, a na trgu Kod krsta, nije bilo policije.

Prvi protest, "Novinari ne kleče/Smena Gašića" održan je u Beogradu 7. decembra, nekoliko dana nakon uvrede Gašića, a drugi "Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje", 21. decembra u 10 gradova Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić početkom decembra izjavio je da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali to još nije učinio, te Gašić i dalje obavlja dužnost ministra.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.