Predstava niškog Akademskog najbolja u Kragujevcu

Izvor: JužneVesti.com, 15.Mar.2016, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava niškog Akademskog najbolja u Kragujevcu

Komad “Mučenici” Akademskog pozorišta SKC-a Niš osvojio je 6 nagrada na Festivalu amaterskih pozorišta “'Zlatna kulisa'' u Kragujevcu, čime je sveukupni pobednik ovog pozorišnog nadmetanja.

Predstava niških akademaca dobila je nagradu za najbolju predstavu u celini, za režiju, scenski pokret, dobitnik je “Zlatne kulise”, odnosno osvajač prvog mesta. Glumac Miloš Unić nagrađen za najbolju mušku ulogu i dobitnik je nagrade “Dragomir Bojanić >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Gidra” za mušku glumačku bravuru.

“Mučenici” su doživeli ovacije, a stručni žiri je odlučio da je ovaj komad zaslužio ubedljivu pobedu u konkurenciji od 7 amaterskih pozorišnih trupa i pozorišta.

Predstava jasne ideje i vrsne glumačke igre, ujednačena u svim segmentima, dokazuje da za pravo pozorište morate imati jasnu ideju i veliku predanost - navodi se u obrazloženju žirija.

Za odlično iščitavanje teksta i jasno istaknutu ideju, minimalnim sredstvima uverljivo prikazanu okolnost i sjajan rad sa glumcima nagrađuje se Dušan Ščepihin - objasnili su članovi žirija.

Mladen Milojković je nagrađen za scenski pokret, dok je glumac Miloš Unić za ulogu doktora dvostruki laureat festivala. U obrazloženju žirija navodi se da se Unić nagrađuje “za lakoću u poigravanju, originalnost i energičnost neobičnog naratora”.

Festival “Zlatna kulisa” održan je od 10. do 13. Marta u Kragujevcu, a učestvovala su pozorišne trupe iz Beograda, Niša, Rače, Laktaša i Banja Luke.

Inače, predstava "Mučenici" je već nagrađivana - na Festivalu akademskih pozorišta Srbije u Novom Sadu osvojila je 8 nagrada, uključujući i prvu za najbolju predstavu u celini.

Ovaj komad premijerno je odigran prošle godine u aprilu, a rađen je po motivima teksta Hrista Bojčeva “Pukovnik Ptica”.

Priča prati mladog i energičnog lekara koji da bi napredovao u karijeri dobija posao u isturenom odeljenju psihijatrijske bolnice, koja je smeštena u napuštenom Manastiru.  Zaplet počinje kad u dvorište manastira padnu paketi humanitarne pomoći, koja pored mleka u prahu i čokolade, sadrže i vojne uniforme.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Nove nagrade za briljantno Akademsko pozorište SKC iz Niša

Izvor: RadioCity.rs, 16.Mar.2016, 11:37

Sa nedavno završenog festivala Zlatna kulisa, održanog u Kragujevcu, niški "Akademci" su se vratili sa pregrštom nagrada počevši sa glavnom festivalskom nagradom  Zlatna kulisa koja im je dodeljena za izvođenje predstave "Mučenici".. Pored toga "Mučenici", dočekani ovacijama, su i najbolja...

Nastavak na RadioCity.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.